20.8.2019 7:30

Še letos serijska proizvodnja prvega ruskega električnega avtomobila

Moskva, 20. avgusta - V Rusiji bo predvidoma še letos stekla serijska proizvodnja prvega domačega osebnega avtomobila na električni pogon. Izdelovali ga bodo v mestu Toljati v Samarski oblasti, cene za osnovni model pa se bodo začele pri 450.000 rubljih (okoli 6230 evrov). Z enim polnjenjem baterije bo lahko prepeljal do 560 kilometrov.

Ljubljana. Polnjenje električnega avtomobila. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Polnjenje električnega avtomobila.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Patentni dokument za model električnega avtomobila Zetta je bil v bazi ruskega zveznega inštituta za industrijsko lastnino objavljen v začetku tega meseca. "Podjetje namerava s certifikacijo končati do jeseni in v tem primeru lahko govorimo o začetku serijske proizvodnje še pred koncem tega leta," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal minister za industrijo in trgovino Denis Manturov.

Zetta je prvi ruski električni avtomobil, ki ga bodo serijsko proizvajali v istoimenski tovarni v mestu Toljati v Samarski oblasti. Vodstvo podjetja Zetta, ki ima podporo ministrstva za industrijo in trgovino, cilja tako na domači kot tuji trg.

Ogrodje avtomobila bo tvorila kovinska konstrukcija s paneli iz kompozitnega materiala, za pogon pa bodo skrbeli štirje indukcijski motorji, vgrajeni neposredno v kolesa. Zetta bo z enim polnjenjem baterije lahko prepeljala od 300 do 560 kilometrov,

Rusi bodo električni avto izdelovali v več različicah, ki se bodo razlikovale po zmogljivosti baterije in vrsti pogona - na dve ali štiri kolesa. Cene za osnovni model se bodo začele pri 450.000 rubljih (okoli 6230 evrov).

Električni avto s tremi vrati bo v 99 odstotkih sestavljen iz ruskih delov, le baterije bodo uvažali s Kitajske. Proizvodne zmogljivosti so ocenjene na 15.000 vozil na leto, do konca tega leta naj bi s tekočih trakov prišlo prvih deset avtomobilov. Trenutno se v tovarni pripravljajo na začetek proizvodnje, ki naj bi po načrtih stekla v decembru.

Po pričakovanjih naj bi vsako leto na domačem trgu prodali do 15.000 avtomobilov, v nekaj letih pa namerava Zetta začeti s prodajo tudi v drugih državah.