Podjetja Expo 2020 6.8.2019 15:44

Paviljon za Expo v Dubaju bosta postavila Riko in KTNK

Ljubljana, 6. avgusta - Slovenski paviljon za svetovno razstavo Expo v Dubaju bosta postavila Riko in KTNK samostojnega podjetnika Andreja Kotnika. Partnerja sta edina, ki sta pravočasno oddala ponudbo, paviljon pa bosta postavila za 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, kaže objava na vladnem portalu javnih naročil.

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT

Izbrana izvajalca bosta morala projektiranje in postavitev slovenskega paviljona izvesti v skladu z izbrano idejno zasnovo. Razpis je najvišjo dopustno vrednost določil pri 2,49 milijona evrov.

Ljubljansko podjetje Riko, ki ga vodi Janez Škrabec, bo pri postavitvi paviljona sodelovalo s podjetnikom Kotnikom. Njegovo podjetje KTNK se ukvarja z arhitekturnim projektiranjem, je razvidno iz javno dostopnih podatkov.

Expo bo v Dubaju potekal med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021. Organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila pod naslovom Slovenia - Green Smart Experience. Izbrana idejna rešitev paviljona naj bi državo predstavljala kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Na gospodarskem ministrstvu so idejno zasnovo paviljona izbralo aprila. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Pritličje približno 15 metrov visokega paviljona, ki se bo razprostiral na okoli 1550 kvadratnih metrov velikem zemljišču, bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo. Prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, drugo nadstropje, ki bo namenjeno izbranim gostom, pa slovensko gospodarstvo.