24.7.2019 9:17

Med nominiranci za nagrado lux slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Strasbourg, 24. julija - Med finalisti za letošnjo filmsko nagrado Evropskega parlamenta lux je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. V tekmi za nagrado sta še Nerešeni primer Hammarskjöld danskega režiserja Madsa Brüggerja in Kraljestvo španskega režiserja Rodriga Sorogoyena.

Ljubljana. Med nominiranci za nagrado lux je tudi slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Foto: produkcijska hiša Vertigo/Slovenski filmski center

Ljubljana.
Med nominiranci za nagrado lux je tudi slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija.
Foto: produkcijska hiša Vertigo/Slovenski filmski center

Tri filme, ki so bili uvrščeni v finale izbora za nagrado lux, so v torek naznanili na novinarski konferenci v Rimu. Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija Teone Strugar Mitevske je na letošnjem 69. Berlinalu prejela nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, nazadnje pa je slavila v soboto na festivalu v Pulju, kjer je prejela nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij. Trenutno je na sporedu filmskega festivala v hrvaškem Motovunu.

Vsakega januarja v makedonskem mestu Štip krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljala sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha, so vsebino filma povzeli v Slovenskem filmskem centru (SFC). Slovenski koproducent filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, kostumografijo podpisuje Monika Lorber.

Koprodukcija šestih držav Nerešeni primer Hammarskjöld danskega režiserja Madsa Brüggerja predstavlja zgodbo švedskega ekonomista, pravnika, diplomata in politika Daga Hammarskjölda, ki je leta 1961 umrl v sumljivi letalski nesreči ravno v času pogajanj za razrešitev konflikta v Katangi, za katerim so bili veliki ekonomski interesi. Brügger je skušal zgodbo bolje osvetliti v svojem dokumentarcu. Film si je doslej prislužil devet nagrad, predvsem na festivalih dokumentarnega filma, pa tudi nagrado za najboljši mednarodni dokumentarec na letošnjem Sundanceu.

Tretji za nagrado nominirani film pa je špansko-francoska koprodukcija Kraljestvo režiserja Rodriga Sorogoyena. Adrenalinski triler se ukvarja s korupcijo v politiki in pred gledalca postavlja vprašanje, kako daleč je nekdo sposoben iti, da bi prišel do moči? V ospredju je zgodba o padcu uspešnega politika. Pripravite se na grenke argumente, napeta preganjanja z avtomobili in trki z raziskovalnimi novinarji, o filmu piše na spletni strani Evropskega parlamenta. Kraljestvo si je prislužilo že okoli 30, predvsem španskih, filmskih nagrad.

Namen filmske nagrade lux je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Trije filmi, ki so uvrščeni v finale za nagrado, bodo prevedeni v 24 uradnih evropskih jezikov in bodo v 50 evropskih mestih v prihodnje prikazani tudi v sklopu programa Filmski dnevi lux. Evropski parlament bo dobitnika nagrade naznanil v novembru.

Lani je nagrado lux prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, sicer tudi veliki nagrajenec 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa.