Turizem 20.7.2019 9:17

Za zdaj sklenjenih pet pogodb za posojila SID banke v turizmu

Ljubljana, 20. julija - Do konca junija so v okviru 160 milijonov evrov vrednega posojilnega sklada za spodbujanje naložbenih projektov za trajnostno rast slovenskega turizma, ki ga izvaja SID banka, sklenili pet kreditnih pogodb v skupni višini 17,3 milijona evrov, so za STA povedali na gospodarskem ministrstvu. A povpraševanje je po besedah pristojnih še bistveno večje.

Ljubljana. Logotip SID banke. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip SID banke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prejemniki sredstev bodo po pojasnilih ministrstva investirali v izgradnjo, dograditev, prenovo ali nakup in obnovo nastanitvenih turističnih zmogljivosti (hoteli, penzioni) ter v nakup in obnovo žičnic.

Med prejemniki je družba Hotel Mons, ki je ravno v teh dneh začela z deli za prenovo in širitev Hotela Four Points by Sheraton na Brdu ob zahodni ljubljanski obvoznici. Hotel bo dobil med drugim 120 novih sob, manjši bazen in wellness del, prenovljeni bosta tudi restavraciji in bar.

Pogodbo za posojilo iz sklada je med drugim sklenila tudi družba Gast, gostinstvo, ki v ljubljanski Šiški temeljito prenavlja in nadgrajuje nekdanji samski dom in pozneje azilni dom ob Celovški cesti, v katerem so bila nazadnje poceni prenočišča.

Na gospodarskem ministrstvu so ob tem navedli, da po besedah SID banke število in kumulativa podpisanih pogodb ne odražata dejanskega povpraševanja, identificiranega v številu potencialnih projektov. Skupaj z že odobrenimi krediti namreč ti že presegajo polovico razpoložljive kvote sredstev programa turizma.

Podjetjem so sredstva iz posojilnega sklada za spodbujanje naložbenih projektov za trajnostno rast slovenskega turizma na voljo od sredine lanskega julija, gospodarsko ministrstvo in SID banka pa sta aneks za te finančne spodbude v turizmu sklenila lanskega junija.

Skupaj je na voljo 160 milijonov evrov, posamično podjetje pa bo lahko pridobilo do 20 milijonov evrov ugodnega posojila. Gre za prvi sklad za dolgoročna posojila za naložbe v turizmu, ki naj bi olajšala nov investicijski cikel v turističnem sektorju. Ta je po številnih evropsko sofinanciranih investicijah pred desetletjem v zadnjih letih nekoliko zamrl.

Kot navedeno, nad posojilnim skladom bdi SID banka, denar pa je na voljo podjetjem vseh velikosti na ozemlju Slovenije. Po ugodni obrestni meri so na voljo posojila za najmanj šest in največ 30 let, pri čemer je moratorij največ pet let.

Sprva je bilo predvideno, da bodo podjetja sredstva lahko porabila za izvedbo ekonomsko upravičenega naložbenega projekta s področja namestitvenih zmogljivosti, športne, zabaviščne ali kulturne infrastrukture, žičnic, turističnih letovišč ter marin, katerega celotni stroški ne presegajo 50 milijonov evrov.

A z nedavno podpisanim novim aneksom se je nabor projektov za financiranje razširil, so za STA navedli na gospodarskem ministrstvu.

Sredstva bodo tako po novem na voljo za gradnjo, nakup ali obnovo hotelov ali podobnih nastanitvenih obratov, počitniških domov in letovišč, turističnih kmetij s sobami, planinskih domov in mladinskih prenočišč, avtokampov in taborov.

Posojila so na voljo tudi za nakup, gradnjo ali obnovo turistične infrastrukture za izvedbo športnega turizma, outdoor turizma (pohodniške poti, kolesarske steze, žičnice itd.), poslovnega turizma (npr. konferenčnih dvoran) in zdraviliškega turizma (zdravstveni turizem v zdraviliščih, wellness, selfness itd.).

Sredstva so na voljo tudi za nakup, gradnjo ali obnovo turističnih znamenitosti v Sloveniji, kot so kulturne znamenitosti, zgodovinske znamenitosti, naravne znamenitosti, tematski in zabaviščni parki ter botanični vrtovi.

Zgornja omejitev vrednosti projektov sicer ostaja 50 milijonov celotnih stroškov, spodnja pa je 0,1 milijona evrov.