#družba 29.7.2019 13:03

Jesenski hackathon o varnosti in mobilnosti

Ljubljana, 29. julija - Oktobra bo v Ljubljani potekal jesenski hackathon, na katerem bodo ustvarjali nove digitalne rešitve s področja varnosti in mobilnosti. Cilj javnega nagradnega natečaja je pridobivanje funkcionalnih idej in digitalnih rešitev s področja varnosti in mobilnosti v najširšem pomenu besede. Prijave so mogoče do 4. oktobra.

Ljubljana. Jesenski hackathon Moja varnost in mobilnost. Foto: Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana.
Jesenski hackathon Moja varnost in mobilnost.
Foto: Tehnološki park Ljubljana

Pobudnik hackathona je ministrstvo za javno upravo, ki upravlja nacionalni portal odprtih podatkov OPSI, skupaj s policijo in ljubljanskim mestnim redarstvom.

"Naš cilj je, da izvemo, kako lahko prispevamo k nižji ogroženosti, povečani splošni in osebni varnosti ter boljši mobilnosti. Zanimajo nas rešitve s področja mobilnosti in splošne varnosti v najširšem pomenu besede, ki jih kot državljani potrebujemo ali pogrešamo. Izvedeti želimo, kako bi policija, skupaj z ljubljanskim mestnim redarstvom, lahko še bolje opravljala svoje delo," so zapisali v vabilu na dogodek, objavljenem na spletni strani Tehnološkega parka Ljubljana.

Udeleženci hackathona bodo imeli možnost sodelovanja z uglednimi tehnološkimi podjetji in vrhunskimi mentorji.

Oblikovali so štiri konkretne izzive s področij osebne varnosti, sodelovanja z državljani, izboljšanja mobilnosti ter krepitve ugleda policije in mestnega redarstva, na katere bodo tekmovalci iskali odgovore in snovali rešitve.

Vsem ekipam bodo na voljo odprti podatki preko javno dostopnega portala OPSI ali preko drugih javnih dostopov. Na voljo bo tudi pomoč mentorjev pri izgradnji aplikacij na platformah Microsoft, IBM in ESRI.

Hackathon bo potekal v dveh delih. V prvem delu, ki bo potekal 5. in 6. oktobra v obliki dvodnevnega izziva v podjetniškem stičišču ABC HUB v BTC City, bodo udeleženci s pomočjo mentorjev pripravili idejno zasnovo informacijske rešitve. Na zaključnem dogodku v drugem delu, ki bo potekal 22. oktobra na policijski postaji Moste, bodo najboljše tri ekipe po izboru občinstva predstavile svoje rešitve. Prve tri ekipe bodo nagradili.

Prijavijo se lahko posamezniki ali ekipe, če menijo, da bi lahko s sodobnimi tehnologijami in funkcionalnimi idejnimi rešitvami pripomogli k izboljšanju splošne varnosti, mobilnosti in dela policije ter mestnega redarstva. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu https://bit.ly/2XWxCSm.

Pri organizaciji in izvedbi hackathona pomagajo Tehnološki park Ljubljana (projekt Odeon, program Interreg Mediterran), ABC Accelerator, Microsoft, IBM Slovenija, GDi, Comtrade in Xlab. Strokovno pa sodelujeta tudi ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko ter mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.