Turizem 16.7.2019 12:30

Na Bledu se že kaže dobra turistična sezona

Bled, 16. julija - Tudi letos se na Bledu obeta dobra turistična sezona z novimi rekordi v številu prenočitev. V prvih šestih mesecih se je število nočitev v primerjavi z lani povečalo za pet odstotkov, junija pa za osem odstotkov. Na Bledu si sicer bolj kot nadaljnje količinske rasti želijo večje kakovosti, v katero so sedaj usmerjene aktivnosti destinacije.

Bled. Turisti na Blejskem jezeru. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Turisti na Blejskem jezeru.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci na Bledu, na kateri so predstavili prihajajoče Blejske dneve, povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, so podatki o rasti blejskega turizma podobni kot za slovenski turizem.

V zadnjih letih Bled zaznamuje predvsem skokovita rast števila nastanitev, saj so se številni občani lotili sobodajalstva. Na Bledu je tako sedaj že med 8700 in 8800 turističnih postelj, število pa še raste, s čimer na Turizmu Bled niso najbolj zadovoljni, saj število turističnih postelj presega število prebivalcev, ki jih je 8000.

Rogelj meni, da bi morali vzdrževati ravnotežje, da bi bilo število prebivalcev in število turističnih postelj enakovredno, saj bi to omogočalo trajnostni razvoj. "Naš cilj ni kvantiteta, ampak kvaliteta," je izpostavil Rogelj.

Imajo nekatere primere zelo lepo urejenih apartmajev in sob, kar bi radi še naprej spodbujali. Zato bodo za sobodajalce pripravili izobraževanje, kako izboljšati kakovost namestitev in kako naj vsak predstavi svojo posebnost. Ob tem si Rogelj želi, da bi gostje bivali pri domačinih in ne v praznih hišah, medtem ko bi se prebivalci izselili drugam.

Ker je trenutno v turizmu denarja dovolj, se odvijajo tudi prenove hotelov. Vrata je že odprl prenovljen Hotel Jelovica z novim imenom Bled Rose Hotel, v katerem pa še poteka prenova wellnessa. Pozno jeseni se bo začela prenova Hotela Park, obeta pa se tudi prenova Hotela Krim.

Struktura gostov ostaja tradicionalna. Največ je Angležev, sledijo Nemci, Italijani in Američani. Zelo dobri gostje so po Rogljevih besedah tudi Madžari, ki so na petem mestu. Nekoliko presenetljiv pa je precejšen porast domačih gostov, ki jih je bilo v prvem polletju kar za četrtino več kot v enakem obdobju lani in so se uvrstili na sedmo mesto.

Ob dobri zasedenosti v zadnjih letih na Bledu trenutno niti ne vlagajo sredstev v promocijo, pač pa se ukvarjajo z ustvarjanjem pogojev, da bo destinacija tudi po umiritvi trendov rasti za goste privlačna, tako zaradi urejene infrastrukture kot zaradi prezvezdičnih doživetij. Zato sredstva vlagajo v konkretne projekte, kakršna sta tudi urejanje pohodniških in kolesarskih poti.

V dvig kakovosti in trajnostni razvoj so usmerjene številne aktivnosti Turizma Bled v zadnjih letih. "Pri vsaki stvari se vprašamo, kakšen je vpliv na okolje. Tega moramo ohraniti tako za domačine kot tudi za goste, ki prav zaradi tega prihajajo na Bled," je pojasnil Rogelj.

Učinki nekaterih ukrepov so že vidni. Tako se letos bolj polnijo tudi bolj oddaljena parkirišča, o katerih obiskovalce od pomladi obveščajo informacijske table. Tudi hop-on hop-off avtobusi so letos še bolj polni od lani, kar je tako posledica boljše promocije kot tudi nove kartice mobilnosti. V luči varovanja okolja pa si Rogelj želi, da bi v prihodnje klasične avtobuse zamenjali z električnimi.

Trudijo se tudi s preusmerjanjem kopalcev z različnih lokacij ob Blejskem jezeru v Grajsko kopališče, k čemur letos prispeva brezplačna okolju prijazna sončna krema, ki je kopalcem na voljo na kopališču. Goste še naprej o primernem vedenju obveščajo tudi informatorji, ki letos zaenkrat ne srečujejo veliko primerov kopanja na nedovoljenih mestih. Največ težav imajo s posamičnimi primeri kaljenja nočnega miru, kar bo prav tako treba urediti, je izpostavil Rogelj.