Podjetja 16.7.2019 10:22

Na ljubljanskem letališču v polletju triodstotna rast števila potnikov

Brnik, 16. julija - Prek ljubljanskega letališča je v polletju letelo 859.557 potnikov, kar je 3,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ob krstnem letu britanskega nacionalnega prevoznika British Airways na novi povezavi z londonskim letališčem Heathrow sporočili iz družbe Fraport Slovenija. Pomemben del potnikov na ljubljanskem letališču odpade prav na London.

Brnik. Letališče Brnik, v ozadju Triglav. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brnik.
Letališče Brnik, v ozadju Triglav.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V ponedeljek zvečer je namreč na Letališče Jožeta Pučnika prvič priletelo letalo britanskega prevoznika, ki bo med poletno sezono Ljubljano s petim, najnovejšim terminalom največjega evropskega letališča povezovalo dvakrat tedensko.

Leti med slovensko in britansko prestolnico bodo potekali do 2. septembra ob ponedeljkih in petkih. V Ljubljano bo British Airways ob petkih letel s 180-sedežnim letalom Airbus 320, ob ponedeljkih pa z 220-sedežnim letalom Airbus 321, so pojasnili v upravljavcu ljubljanskega letališča. Potnike na prvem letu je v Slovenijo sicer pripeljala sedemčlanska posadka s kopilotom slovenskega rodu.

Na prvem letalu je bil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel. Ta je poudaril, da je Združeno kraljestvo v političnem, gospodarskem, znanstvenem in kulturnem smislu pomembna država partnerica, s katero ima Slovenija razvejene in vsestranske odnose.

Britanski trg po njegovih besedah ponuja priložnost tudi za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja, kjer se med drugim iz leta v leto beleži konstantno naraščanje blagovne menjave med državama. Lani je tako vrednost blagovne menjave presegla eno milijardo evrov in narasla za skoraj 11 odstotkov. Britanski trg je uvrščen tudi med ključne trge za Slovenijo na področju turizma.

Na slovesni obeležitvi prihoda British Airways je bila tudi britanska veleposlanica v Ljubljani Sophie Honey. Ta je prepričana, da se bodo z odprtjem nove neposredne povezave med Londonom in Ljubljano poslovne in turistične vezi med Veliko Britanijo in Slovenijo utrdile in še izboljšale. Izrazila je upanje, da bo British Airways Ljubljano v nadaljevanju prepoznal kot dovolj zanimivo in vzpostavil tudi redno linijo med letališčema.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je vrnitev British Airwaysa v Ljubljano po dveh desetletjih - takrat jo je povezoval z letališčem Gatwick - označil kot plod dolgoletnih prizadevanj ljubljanskega letališča, slovenskega turizma in gospodarstva. Povezavo s Heathrowom je označil tudi kot odskočno desko na vse svetovne destinacije.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak medtem v novi letalski liniji prepoznava velik pomen za nadaljevanje pozitivnega trenda rasti števila britanskih gostov, ki so v lanskem letu ustvarili 470.000 prenočitev, kar je za 10 odstotkov več kot leto prej.

Na slovesnosti je sodeloval še regionalni komercialni direktor British Airwaysa Emil Delibašev. Povratne informacije tako poslovnih kot turističnih potnikov na novo linijo so po njegovih besedah izjemno pozitivne. V prevozniku so po njegovih besedah prepričani, da bo nova povezava to poletje velika uspešnica med britanskimi obiskovalci.

V Fraportu Slovenija ocenjujejo, da bodo leti britanskega nacionalnega prevoznika dodatno vplivali na rast prometa na ljubljanskem letališču. Leta 2018 je prek njega potovalo največ potnikov v njegovi zgodovini, to je 1.818.229, od tega med Ljubljano in Londonom približno 240.000.

Rast prometa se nadaljuje tudi letos, čeprav je slišati kritike, da bistveno počasneje kot na nekaterih drugih letališčih v regiji. Junija je prek ljubljanskega letališča potovalo 188.662 potnikov, kar je 6,7 odstotka več kot junija lani, v polletju je bilo medtem potnikov skupaj 859.557 oziroma 3,4 odstotke več kot v primerljivem lanskem obdobju.