11.7.2019 11:07

Satelit Trisat pripravljen na polet v vesolje

Maribor, 11. julija - Satelit Trisat, ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, je pripravljen na polet v vesolje, kamor ga bo predvidoma 9. septembra iz Francoske Gvajane ponesla nosilna raketa Vega, so danes sporočili iz Univerze v Mariboru.

Maribor. Satelit TRISAT pripravljen na integracijo v izmetni nosilec. Satelit bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane v vesolje ponesla nosilna raketa VEGA. Foto: Univerza v Mariboru

Maribor.
Satelit TRISAT pripravljen na integracijo v izmetni nosilec.
Satelit bo predvidoma 9. septembra 2019 iz Francoske Gvajane v vesolje ponesla nosilna raketa VEGA.
Foto: Univerza v Mariboru

Člani laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs so minuli petek v čisti sobi fakultete v Mariboru uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita Trisat, ki ga poganja platforma NanoSky I podjetja SkyLabs.

Satelit so nato dostavili v Delft na Nizozemskem, kjer so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space integrirali v izmetni nosilec. Kot pravijo v univerzi, je nizozemsko podjetje pohvalilo ekipo Trisat glede kakovosti priprave satelita in njegove integracije.

Izmetni nosilec, v katerem je sedaj satelit Trisat s preostalimi sateliti, bodo najprej prepeljali v Brno na Češkem, kjer ga bodo predvidoma 15. julija integrirali s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS.

Celoten tovor bodo nato dostavili v Francosko Gvajano, od koder bo Trisat z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 kilometrov, so še sporočili iz Maribora.

Na tej raketi bo med skupno okoli 50 sateliti tudi nekoliko večji slovenski satelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI. Medtem ko je Trisat težak okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru, je Nemo HD težak okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo, so junija povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.