Turizem 10.7.2019 15:53

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljana, 10. julija - Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Ljubljana.
Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljanski grad je v prvih šestih mesecih letošnjega leta obiskalo 544.207 ljudi. V osrednji ljubljanski turistični atrakciji si obetajo, da bodo letos že sedmo leto zapored presegli milijon obiskovalcev; mejnik naj bi dosegli jeseni.

Tirna vzpenjača na grad je v prvega pol leta medtem prepeljala 231.716 potnikov, kar je 10,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od začetka obratovanja v letu 2007 je vzpenjača prepeljala skupno 4,16 milijona potnikov.

V statistiki prodanih vstopnic so na Ljubljanskem gradu v prvih šestih mesecih zabeležili 9,5-odstotno rast. 24 odstotkov je bilo domačih, 76 odstotkov pa tujih obiskovalcev. Med tujci je največ obiskovalcev iz Italije, sledijo Velika Britanija, ZDA, Nemčija, Koreja in Tajvan.

Javni zavod Ljubljanski grad je od lani tudi upravitelj Hostla Celica. 1. julija je minilo leto dni od ponovnega odprtja prenovljenega mladinskega hotela, ki je bil v prvem letošnjem polletju 70-odstotno zaseden. Največ popotnikov prihaja iz Velike Britanije, sledijo Nemčija, Italija, Francija in ZDA, so še dodali v zavodu.