Slovenija 8.7.2019 16:01

Ministrstvo bo izvajalca za postavitev paviljona na Expu 2020 iskalo še dva tedna

Ljubljana, 8. julija - Gospodarsko ministrstvo bo izvajalca za projektiranje in postavitev slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Dubaju, ki bo potekala od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, iskalo še dva tedna. Prvotni rok za oddajo ponudb, ki bi se iztekel danes ob 13. uri, so namreč podaljšali do 22. julija.

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so za STA navedli, da so rok podaljšali že 21. junija, in zagotovili, da bodo o zaključku postopka in izboru izvajalca, tako kot tudi o časovnici ostalih aktivnosti na projektu, javnost ustrezno in pravočasno obvestili.

Slovenija se bo na svetovni razstavi predstavila z naslovom Slovenia - Green Smart Experience.

Ministrstvo je idejno zasnovo paviljona, s katerim se bo v Združenih arabskih emiratih predstavljala Slovenija, ob spremljavi kritik nekaterih arhitektov glede samega postopka, izbralo aprila. Paviljon bo stal predvidoma pet milijonov evrov in bo predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo.

Izbrana idejna rešitev Slovenijo predstavlja kot trajnostno, sodobno in kreativno državo s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo, so aprila pojasnili na ministrstvu.

Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, za paviljon pa predvideva objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in, v času svetovne razstave, tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Pritličje približno 15 metrov visokega paviljona, ki se bo razprostiral na okoli 1550 kvadratnih metrov velikem zemljišču, bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo, prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, drugo nadstropje, ki bo namenjeno VIP-gostom, pa bo predstavljalo slovensko gospodarstvo.

Izbrani izvajalec po tokratnem javnem naročilu bo moral tako projektiranje in postavitev slovenskega paviljona izvesti v skladu z izbrano idejno zasnovo. Vrednost razpisa je do 2,49 milijona evrov.

Na tokratni svetovni razstavi - zadnja je bila leta 2015 v Milanu - organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav.