#družba 7.7.2019 9:19

Balkan Rivers Tour v dolini Soče

Kobarid, 7. julija - Balkan Rivers Tour, ki povezuje kajakaše, domačine, ljubitelje narave in prijatelje rek iz vse Evrope, danes na Soči začenja novo akcijo za ohranitev rek v Evropi. V njej bodo med drugim preučevali Sočo in iskali alternative hidroenergiji, so sporočili organizatorji.

Dolina Lepena. Poletje, vročina, voda, osvežitev. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Dolina Lepena.
Poletje, vročina, voda, osvežitev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Četrta izdaja akcije se v treh ločenih tednih v letu bori proti postavitvi jezov na rekah ter kot alternativo predlaga bolj smotrno porabo električne energije in trajnostni ekoturizem. Tokrat prihaja v dolino Soče s tednom, polnim akcije, veslanja, filmov in izobraževanja, so napovedali organizatorji.

Kajakaši bodo teden namenili spoznavanju Soče, alternativam jezovom in druženju. Študentje se bodo udeležili tabora Študentje za reke, na katerem bodo predavali profesorji in strokovnjaki s področja zaščite voda, hidrologije, biologije in okoljevarstva. Skupaj bodo iskali alternative hidroenergiji.

Ob tem se bo pod okriljem Kampa Koren, Bovec Outdoor Film Festivala in Kendal Mountain Festivala odvrtel filmski festival BRT4. Obiskovalci si bodo lahko ogledali filme na temo ohranjanja divjih rek, aktivizma in veslanja.

Prvi Balkan Rivers Tour so pripravili spomladi 2016, ta pa je postal največja neposredna akcija za ohranjanje rek v Evropi. Doslej so organizirali še dva in ustvarili gibanje Balkan River Defence. To na Balkanu pomaga lokalnim civilnim iniciativam in nevladnim organizacijam v boju za ohranitev rek in proti njihovemu nepotrebnemu uničevanju.