#družba 7.7.2019 9:40

Hmeljarski inštitut za dvig konkurenčnosti hmeljarstva

Žalec, 7. julija - Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije sodeluje v pilotnem projektu za dvig konkurenčnosti slovenskega hmeljarstva. Z vpeljavo tržno zanimivih in odpornih sort hmelja želijo dvigniti donos z ugotovitvijo primernega časa rezi.

Šempeter.
Hmelj.
Foto: STA
Arhiv STA

Na treh pilotnih kmetijah, in sicer Omladič, Novak in Čas, želijo ugotoviti primeren čas rezi pri sorti Styrian Wolf in Styrian Eagle, ki je odpornejša na bolezni, je razvidno s spletne strani inštituta.

Cilji projekta, ki bo potekal do januarja leta 2022, so poleg dviga produktivnosti primerjati tehnologijo pridelave odpornejše sorte z manj odporno s stališča ekonomike pridelave, z okoljskega stališča določiti vpliv časa rezi na pojav bolezni ter nato v treh letih določiti optimalni čas izvedbe tehnološkega ukrepa. Nato bodo z izsledki seznanili vse zainteresirane, so napovedali.