Turizem 4.7.2019 13:22

Športniki v Slovenj Gradcu oproščeni plačila turistične takse

Slovenj Gradec, 4. julija - Slovenj Gradec že vrsto let v svoje okolje na priprave in tudi na večje športne dogodke privablja športnike od blizu in daleč. Športni turizem ustvarja pomemben del nočitev v občini in da bi tudi v prihodnje ostalo tako, so se na občini odločili športnike oprostiti plačila turistične takse. Plačila so oproščeni tudi vsi mladi do 18. leta.

Slovenj Gradec.
Slovenj Gradec, fontana Vivat Slovenj Gradec 750.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Po spremembi zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki je občinam dal več pristojnosti pri določanju višine turistične takse in je hkrati uvedel tudi promocijsko takso, namenjeno Slovenski turistični organizaciji, je slovenjgraška občina lani sprejela nov odlok, ki je začel veljati 1. januarja letos. Čeprav so bili športniki v preteklosti v Slovenj Gradcu že oproščeni plačila turistične takse, pa omenjeni novi odlok te oprostitve ni vključeval, čeprav so nekateri že ob sprejemanju odloka opozarjali na to.

Da bi to popravili in s tem tudi sledili zgledu 17 drugih slovenskih občin, ki so že ob sprejemanju prvotnega odloka za področje športnega turizma uvedle delne ali popolne oprostitve plačila takse, so na slovenjgraški občini pripravili spremembo odloka, ki so ga svetniki po sicer razmeroma dolgi razpravi potrdili na sredini seji mestnega sveta.

Kot je na seji opozorila v. d. direktorice zavoda Spotur Marija Lah, je konkurenca na področju ponudbe športnega turizma precejšnja. In ker vsaka sprememba cen vpliva na konkurenčnost pri ponudbi, je predlagala oprostitev plačila turistične takse za športnike na športnih pripravah in udeležence mladinskih državnih in mednarodnih športnih tekmovanj.

Kot je glede utemeljitve predloga na današnji novinarski konferenci dodatno izpostavil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, je športni turizem ena od strateških usmeritev občine, poleg tega pa uvedba te oprostitve ne bo vplivala na proračunski priliv iz tega naslova, saj občina že v preteklosti športnikom ni zaračunavala turistične takse.

Na predlog svetniške skupine Slovenjgraška lista za mesto in podeželje so v odlok, ki so ga mestni svetniki v sredo potrdili po skrajšanem postopku, vključili tudi oprostitve plačila za mlade turiste med 7. in 18. letom, medtem ko določene oprostitve plačil v tej starosti skupini opredeljuje že zakon.

Po ocenah, ki jih je Lahova predstavila lani, je na območju slovenjgraške občine iz naslova športnega turizma ustvarjenih okoli 45 odstotkov vseh nočitev. Športniki v Slovenj Gradec in okolico prihajajo na športne priprave, v mestu se tudi udeležujejo večjih športnih tekmovanj, kot sta mednarodni košarkarski turnir Slovenia Ball in mednarodni judo turnir.

Na priprave in tekmovanja prihajajo športniki iz različnih držav, poleg Slovenije še iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije, pa tudi iz Izraela, Malte, Češke, Švedske in Madžarske. Veliko večino nočitev športniki ustvarijo v poletnih mesecih.

Turistična taksa za eno nočitev na območju slovenjgraške občine od 1. januarja znaša 1,20 evra, turist pa skupaj s promocijsko takso plača 1,50 evra. Do konca lanskega leta je turistična taksa na območju slovenjgraške občine znašala 1,15 evra.

Na območju občine turisti letno ustvarijo okoli 34.000 nočitev, občina pa je doslej letno pobrala okoli 10.000 evrov turistične takse.