4.7.2019 14:11

Z zgodbo Slovenke se začenja nova serija podcastov Evropskega parlamenta

Ljubljana, 4. julija - Evropski parlament je v okviru svojega avdio programa danes na mobilni aplikaciji Citizens' App zagnal serijo podcastov z naslovom Moja zgodovina, v katerih se srečujejo zgodovina in življenja evropskih državljanov. Kot prva bo v 24 uradnih jezikih Evropske unije objavljena zgodba iz Slovenije, ki jo pripoveduje 91-letna Elza Mavrič Kumar iz Goriških Brd.

Belgija. Simbol EU pred Evropskim parlamentom. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Simbol EU pred Evropskim parlamentom.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Niz podcastov z naslovom Moja zgodovina je nastal iz zgodb, ki so jih zabeležili pripovedovalci na portalu Moja hiša evropske zgodovine. Na njem je zbranih na stotine pričevanj, dokumentov, fotografij in videoposnetkov, ki so jih objavili ljudje iz vse Evrope in ga tudi stalno dopolnjujejo.

Zgodbe, zbrane v novih podcastih, prek osebnih izkušenj ljudi osvetljujejo polpreteklo zgodovinsko dogajanje v Evropi. Od danes dalje bodo objavljene v mobilni aplikaciji Citizens' App, ki poleg aktualnih novic iz Evropska parlamenta prinaša raznolike vsebine o okoljskih temah, zaposlovanju, energiji, industriji, inovacijah in drugih področjih, ki se prepletajo in vplivajo na vsakdanje življenje državljanov.

Prvi podcast bo pričevanje Slovenke, 91-letne Elze Mavrič Kumar. V svoji zgodbi živo pripoveduje o svojem doživljanju časa, ko se je kot 16-letna dijakinja maja 1944 iz sončnih Goriških Brd naenkrat znašla v goriškem zaporu in bila nato odpeljana v taborišče Auschwitz. "Njena zgodba se nas dotakne s svojo prodornostjo, spoštljivostjo in gorečim pozivom k miru v Evropi," so sporočili iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Serijo pripravlja radijski program Evropskega parlamenta (Avdio program Europarl), vse zgodbe pa bodo objavljene v 24 uradnih jezikih EU. Posnetki so dostopni javnosti tudi v multimedijskem centru Evropskega parlamenta.