Podjetja 7.7.2019 9:07

Bistriški Kety Emmi z višjo prodajo in lepim dobičkom

Slovenska Bistrica, 7. julija - Bistriško podjetje Aluminium Kety Emmi, ki je že tretje leto del poljske skupine Aluform Spolka, je v letu 2018 skoraj v celoti izpolnil svoj načrt ustvariti milijon evrov čistega dobička, nekoliko pa so zaostali za načrtovano prodajo. Kljub temu so s skoraj 30 milijoni evrov prihodkov tiste iz leta prej presegli za skoraj petino.

Slovenska Bistrica.
Aluminij.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot v letnem poročilu pojasnjuje prvi mož bistriškega predelovalca aluminija Roman Stegne, načrtovane prodaje niso dosegli predvsem zaradi izpada prodaje valjanih izdelkov in zamude pri nekaterih projektih v avtomobilski industriji.

Sicer pa so v primerjavi z letom prej po vseh kazalnikih poslovali boljše - povečali so prodajo, dobiček EBITDA so podvojili, čisti dobiček pa povečali kar za enajstkrat. Zaradi velike usmerjenosti v izvoz, ki sicer predstavlja tudi večjo izpostavljenost tveganjem in stroškom, so cilje dosegli v pričakovanem okviru, rezultat pa je po Stegnetovih besedah bolj ali manj v skladu s pričakovanji.

Končni izkupiček je po njegovem odraz učinkovitega upravljanja, zlasti racionalizacije poslovanja, uvajanja novih programov z višjo dodano vrednostjo ter opuščanja nekaterih programov z nižjo dodano vrednostjo.

Podjetje je po zagotovilih direktorja še naprej finančno stabilno, kot najpomembnejši dogodek lanskega leta pa je ocenil dva milijona evrov visoko dokapitalizacijo s strani aktualnih lastnikov. Ob tem jim je tudi dobro poslovanje omogočilo dodatna vlaganja v strojno opremo in infrastrukturo.

V podjetju so si sicer za strateški cilj do leta 2023 zadali dvig prodaje na okoli 40 milijonov evrov ter dobička EBITDA na 4,5 milijona evrov, bruto dodano vrednost na zaposlenega pa nameravajo dvigniti na 45.000 evrov, medtem ko je cilj za letošnje leto 33.000 evrov.

Za letos so ob tem predvideli petodstotno rast prodaje ter dvig dobička za odstotek. Po besedah Stegneta bo letošnje leto zaznamovano z večjimi spremembami v portfelju proizvodnje. Prenehati namreč nameravajo sodelovati z enim od večjih kupcev, za katerega pa so proizvajali večje količine izdelkov z nizko dodano vrednostjo.

Drastično zmanjšujejo tudi proizvodnjo valjanih profilov, saj gre za zelo občutljivo in od nihanja cen surovin, ki se v zadnjem času gibljejo zelo nepredvidljivo, odvisno dejavnost. Izpad nameravajo nadoknaditi s povečanjem prodaje pri nekaterih kupcih v avtomobilski industriji, industriji vozil in kupcih bele tehnike, saj jim vsi ti programi zagotavljajo višjo dodano vrednost.

Kot še dodaja Stegne, bodo leto zaznamovali tudi naraščajoči stroški dela, kar bodo kompenzirali s povečanjem produktivnosti, racionalizacijo ter pospešeno aktivnostjo avtomatizacije in robotizacije, to pa bo prineslo tudi rahlo zmanjšanje števila zaposlenih. Teh je trenutno v podjetju okoli 420.

Nižanje števila zaposlenih je Stegne sicer napovedal že v času lanskih pogajanj s sindikatom glede dviga izhodiščnih plač. Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je takrat zagrozila celo s stavko, ki pa so jo preklicali, ko jim je vodstvo podjetja prisluhnilo in poskrbelo za dostojno plačilo.