#družba 6.7.2019 9:13

Celjska občina ustanovila javni zavod Tehno park

Celje, 6. julija - Celjski mestni svetniki so ta teden po hitrem postopku sprejeli odlok o ustanovitvi javnega zavoda Tehno park. Ta bo imel prostore na Gubčevi ulici v Celju, kjer že od marca potekajo gradbena dela za ureditev poljudnoznanstvenega parka Generator in co-working prostorov. Tehno park je v 100-odstotni lasti občine, so sporočili s celjske občine.

Celje. Knežji dvorec Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Knežji dvorec Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Tehno park bo registriran tudi za izobraževalno dejavnost in oddajanje poslovnih prostorov v najem. V njem želi celjska občina z vključevanjem obiskovalcev od najmlajših generacij dalje ponuditi okolje, kjer bodo smiselno povezani igra, izobraževanje in raziskovanje znanosti. Namen je mladim omogočiti pridobivanje znanja o znanosti na zabaven in privlačen način.

Projekt so zasnovali v tesnem sodelovanju z lokalnimi šolami in Inkubatorjem Savinjske regije, ki bo dobil dodatne prostore v tretjem nadstropju stavbe na Gubčevi ulici, so še sporočili z občine.

V okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 pa celjska občina izvaja projekt Generator. V začetku leta so prejeli sklep o sofinanciranju iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 3,6 milijona evrov. Celotna vrednost projekta znaša nekaj manj kot šest milijonov evrov, od tega je milijon evrov namenjen opremljanju omenjenega tehnološko-znanstvenega parka.

Marca je izbrani izvajalec del, podjetje Remont Celje, začel gradbeno obrtniška in inštalacijska dela, ki potekajo v skladu s terminskim planom. Dela so zahtevna, saj je stavba pod zaščito zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine, hkrati pa morajo omogočati normalno delovanje trgovine in lokala v pritličju stavbe na Gubčevi ulici, so pojasnili na celjski občini.

Trenutno obnavljajo fasado in urejajo toplotno izolacijo objekta. Na zunaj bo videz objekta spominjal na nekdanjega, ko je bila v stavbi še veleblagovnica T. Menjujejo tudi strešno kritino, stavba bo dobila v celoti novo ostrešje. Izvajajo strojne in elektro instalacije. Dela zajemajo tudi zamenjavo oken in obnovo notranjosti stavbe nekdanje blagovnice. Izvajalec bo uredil še vhodno avlo in panoramsko dvigalo. Dela bodo predvidoma končana novembra prihodnje leto.

Občina je aprila objavila javno naročilo za oblikovanje, izdelavo, dobavo in vgradnjo eksponatov za Generator. Junija pa so podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem, ljubljanskim podjetjem RPS, ki ima reference s področja izvedbe zahtevnih muzejskih in razstavnih interaktivnih postavitev.

Ocenjena pogodbena vrednost storitvenih del, ki jih bo izvedel izvajalec, je nekaj manj kot 994.000 evrov. Dobavo in vgradnjo eksponatov načrtujejo po dokončanju vseh gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del.