Turizem 7.7.2019 8:43

Celje v prvi polovici leta z dobrim turističnim obiskom

Celje, 7. julija - Celje je v prvi polovici leta ustvarilo 29.806 nočitev, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Enak trend v Celju pričakujejo tudi ta in naslednji mesec. Celje je sicer eno redkih slovenskih mest, ki drži skoraj enak turistični tempo skozi vse leto, so za STA povedali na Zavodu Celeia Celje.

Celje.
Stari grad Celje.
Foto: STA
Arhiv STA

Najbolj obiskana turistična atrakcija Celja je Stari grad, kjer so do konca junija v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili porast števila prodanih vstopnic. Na gradu je omenjeni zavod v sodelovanju s Thermano Laško odprl sobo s tehnologijo navidezne resničnosti, ki ponuja doživetje, ki so ga poimenovali Stopi v čevlje Friderika, obiskovalcem pa je na voljo ob vikendih.

Po navedbah Zavoda Celeia Celje v prvi polovici leta beležijo tudi porast števila vodenih ogledov, tako za domače kot tuje skupine.

Med letošnjimi top atrakcijami, ki so si jih turisti ogledali posamično ali v sklopu vodenih ogledov, so Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in staro mestno jedro - kot voden ogled po mestu z lokalnimi vodniki.

Med individualnimi ogledi, katerih porast pričakujejo predvsem ta in naslednji mesec, pa beležijo tudi višjo prodajo skupnih vstopnic, s katerimi spodbujajo ogled več atrakcij v mestu po enotni ceni osem evrov. Zavod Celeia Celje je tako letos ponudijo tri kombinacije, lani so dali v prodajo dve kombinaciji z muzejema, medtem ko so letos dodali še kombinacijo s Celjsko kočo, in sicer Stari grad Celje plus Pokrajinski muzej Celje ali Muzej novejše zgodovine Celje ter Celjska koča - bobkart s sladico.

Iz strukture turistov po podatkih, ki jih zbirajo v celjskem turistično-informativnem centru, je razvidno, da je bilo od januarja do marca 40 odstotkov domačih in 60 odstotkov tujih turistov, od aprila do junija pa prevladuje višje število tujih turistov, in sicer 75 odstotkov.

Januarja in februarja so med tujimi gosti beležili večinoma prihode iz Hrvaške in Italije, nato so začeli prevladovati gostje iz Avstrije, Nemčije, Rusije, Belgije, Nizozemske in Francije, junija pa je bil opazen porast gostov iz Poljske, Ukrajine, Češke in Slovaške. Letos beležijo tudi porast obiskovalcev iz ZDA.

Na vprašanje, ali letošnje glasbene festivale v Celju obiskujejo tudi tujci, so v Zavodu Celeia Celje odgovorili, da se v Celju letos drugo leto odvija festival Celjski grad, kjer med obiskovalci zaznavajo tudi takšne, ki prihajajo iz območja termalnih zdravilišč, kar lahko pripisujejo dobremu delu na področju managementa turistične destinacije Dežela celjska. Ta pa obsega številne termalne centre, ki svoje goste redno seznanjajo s programskimi vsebinami destinacije Dežela celjska.