Mediji 3.7.2019 12:31

Renata Dacinger med najboljšimi evropskimi znanstvenimi novinarkami in novinarji leta

Ljubljana, 3. julija - Novinarka Renata Dacinger s TV Slovenija se je na svetovni konferenci Združenja britanskih znanstvenih novinarjev zapisala med dobitnike nagrad za najboljše novinarke in novinarje, ki poročajo o znanosti. Zmagala je v kategoriji TV/video, so sporočili z RTV Slovenija. Nagrade so podelili v torek v štirih kategorijah.

Ljubljana. Renata Dacinger. Foto: RTV Slovenija

Ljubljana.
Renata Dacinger.
Foto: RTV Slovenija

Renata Dacinger je obraz izobraževalne oddaje Ugriznimo znanost, ki je ob četrtkih popoldne na sporedu 1. programa TV Slovenija. Mednarodna komisija je navdušena nad njeno prezenco pri vodenju oddaje, nad njeno kreativnostjo in občutkom za podrobnosti, niso pa prezrli niti, da oddajo poleg vodenja tudi ureja, izbira goste in teme, pripravlja scenarije, so zapisali na RTV Slovenija.

"Že od malega sem si želela biti znanstvenica. In še danes mi je glede tega včasih žal, ko gledam zanimivo in vznemirljivo delo znanstvenikov in ko poročam o njihovih dosežkih. Ampak ob tej nagradi pa sem neskončno vesela, da sem znanstvena novinarka. Se mi zdi, da sem vseeno nekako blizu temu, kar me je veselilo v mladosti," je ob prejemu nagrade povedala dobitnica.

Prva oddaja Ugriznimo znanost je bila na sporedu 6. aprila 2010, od takrat jih je bilo na sporedu 334. Nastaja v izobraževalnem programu RTV Slovenija. Koncept in naslov zanjo sta si izmislila Renata Dacinger in režiser Aleš Žemlja. Soustvarjajo jo še novinarke in scenaristke Anja Čuček, Nataša Ivanuš Čuček, Tatjana Markošek in Nataša Gaši.

V njej so poročali o vseh najpomembnejših slovenskih in svetovnih znanstvenih odkritjih in dosežkih. Med drugim je bilo mogoče videti prvo pravo človeško srce, vzgojeno v laboratoriju, kako lahko iz lasu s pomočjo znanosti odkrijejo, kje je človek živel v preteklosti, zakaj bi bilo dobro, da bi jedli žuželke in celo meduze, ter tiskanje 3D prve slovenske hiše.