#družba 6.7.2019 8:24

Občina Rečica ob Savinji ugotavlja stanje aktualne rabe pitne vode

Rečica ob Savinji, 6. julija - Občina Rečica ob Savinji v okviru projekta Trajnostno zagotavljanje endogenih virov - Žegnan studenec ugotavlja stanje aktualne rabe pitne vode, razpoložljivost endogenih potencialnih virov in potrebe po dodatni oskrbi. V okviru projekta, ki je ovrednoten na 72.000 evrov, bodo razvili tudi promocijski lonček iz biomateriala.

Ljubljana.
Voda.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Projekt poleg tega predvideva analizo razmerja med obstoječo rabo in možnostmi uporabe vseh vodnih virov na območju operacije ter ugotovljene biološke in kemične značilnosti Žegnanega studenca in prispevnega zaledja. Dokazane bodo smeri in načini podzemnega pretakanja voda proti Žegnanemu studencu ter ocenjeni morebitni potrebni posegi za usposobitev vira pitne vode, je zapisano na spletnih straneh občine.

Občina Rečica ob Savinji je nosilec projekta, sodelujejo pa še Visoka šola za varstvo okolja Velenje, Javno podjetje Komunala Mozirje, Plastika Skaza, Društvo prijateljev mladine Rečica ob Savinji ter Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Inštitut za raziskovanje Krasa.

Projekt, za katerega je občina pridobila dobrih 55.000 evrov nepovratnih sredstev, bo zaključen junija prihodnje leto.