Startupi #družba 21.6.2019 20:35

Bevo in Waste into Treasure slovenska finalista ClimateLaunchpad

Ljubljana, 21. junija - Na dogodku v Tehnološkem parku Ljubljana so v četrtek izbrali slovenska predstavnika, ki se bosta udeležila svetovnega finala tekmovanja zelenih poslovnih idej ClimateLaunchpad. Najbolje sta se odrezali ideji ekip Bevo in Waste into Treasure.

Ljubljana. Slovensko finale tekmovanja zelenih idej ClimateLaunchpad. Foto: Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana.
Slovensko finale tekmovanja zelenih idej ClimateLaunchpad.
Foto: Tehnološki park Ljubljana

Ljubljana. Tehnološki park. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnološki park.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ekipa Bevo, zmagovalka slovenskega finala, je prepričala s svojo idejo trajnostne pridelave hrane, ekipa Waste into Treasure, ki se je uvrstila na drugo mesto, pa je predstavila idejo o usnju iz odpadnih delov jabolk.

Na slovenskem tekmovanju, ki ga v Sloveniji organizira Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor, Kemijskim inštitutom in Tehnološkim parkom Ljubljana, je letos sodelovalo pet ekip z idejami od trajnostne pridelave hrane do bolj učinkovitega in okolju prijaznega hladilnega sistema, so sporočili organizatorji.

Celotno tekmovanje je potekalo v več fazah, in sicer so se udeleženci že v začetku maja udeležili dvodnevnega treninga strategije poslovanja, nato pa so se do začetka junija zvrstila še tri usposabljanja. Na njih so se udeležencem pridružili različni gosti, med drugim ekipa Zero Carbon, ki se je predlani kot najboljša slovenska ekipa doslej na svetovnem finalu tekmovanja uvrstila med 15 najboljših ekip.

V četrtkovem finalu so vse ekipe predstavile svoje poslovne ideje, ki jih je žirija ocenila z vidika vpliva na podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev.

Finale ClimateLaunchpad, po navedbah organizatorjev največjega tekmovanja zelenih poslovnih idej, ki poteka v nekaj manj kot 50 državah po svetu, bo potekalo novembra v Amsterdamu.

Najboljših 10 ekip bodo sprejeli v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij. Ob tem zmagovalec prejme 10.000 evrov, druga nagrada znaša 5000 evrov in tretja 2500 evrov.