Podjetja Slovenija 9.7.2019 14:47

Intra Lighting išče možnosti za širitev proizvodnje

Šempeter pri Gorici/Nova Gorica, 9. julija - Zaradi vse večjega števila naročil in posledično prostorske stiske želi šempetrska družba Intra Lighting še letos jeseni začeti gradnjo novih proizvodnih prostorov. Proizvodnjo, ki sedaj poteka v Mirnu, namerava preseliti na območje v Šempetru pri Gorici, kjer že ima upravne in skladiščne prostore, in tako podjetje združiti na eni lokaciji.

Šempeter pri Gorici, upravna stavba Intra Lighting.
Direktor Marino Furlan.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Šempeter pri Gorici, upravna stavba Intra Lighting.
Direktor Marino Furlan.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Direktor in lastnik podjetja, ki se ukvarja z izdelavo svetil, Marino Furlan je za STA pojasnil, da želijo v Šempetru pri Gorici kupiti bližnje poslopje Hit šport centra, ki ga prodaja družba Hit, zato so tudi oddali ponudbo.

Za nakup omenjenega centra se sicer zanima več interesentov, natančnega števila prejetih ponudb pa v Hitu ne želijo razkriti. Z njimi bodo opravili pogovore, tako da bo končna odločitev Hita o prodaji znana šele jeseni.

"Mi sicer pripravljamo načrte za novogradnjo na našem zemljišču. Če bo odločitev o prodaji Hit šport centra znana v prihodnjih treh mesecih, bo naša nova tovarna stala tam, v nasprotnem primeru pa jo bomo začeli graditi na našem zemljišču ob sedanjem logističnem centru in upravni stavbi. Takrat pa nas nakup Hit šport centra ne bo več zanimal," je pojasnil Furlan.

V Intra Lightingu si želijo predvsem modernizacije in robotizacije proizvodnje z novimi tehnologijami, zato so že naročili stroje in ostalo opremo. "Povsod so dolgi dobavni roki, vendar bomo naročeno opremo dobili marca 2020 in jo moramo nekam postaviti. To se bo zgodilo na že omenjeni lokaciji, bodisi na lokaciji sedanjega Hit šport centra ali novogradnje," je še dejal Furlan.

Na prostoru v Mirnu, kjer trenutno poteka proizvodnja, se Intra Lighting ne more širiti. "Lahko le povem, da je mirensko-kostanjeviški župan naredil vse, da bi lahko gradili v Mirnu, vendar je tam situacija nerešljiva. Zato moramo na drugo lokacijo, to pa smo našli v industrijski coni v Šempetru."

V novo veliko investicijo bodo vložili tudi dobičke iz dobrega lanskega poslovanja. Furlan je povedal, da so dobičke vedno namenili za investicije. "Z ženo sva vedno vlagala dobičke v podjetje. Mislim, da podjetja, ki ne vlagajo v nadaljnji razvoj, nimajo perspektive."

Lansko poslovanje je bilo dobro, Intra Lighting je ob 31 milijonih evrov prihodkov ustvaril 3,1 milijona evrov dobička. Letos je poslovanje še nekoliko boljše, zato Furlan napoveduje za 36 milijonov evrov prihodkov in okrog 4,5 milijona evrov dobička.

Intra Lighting posluje po vsem svetu, skupno ima zaposlenih 350 delavcev, na šempetrski lokaciji pa jih je trenutno 140. Ob dosedanjih naj bi še v letošnjem letu odprli tudi podružnico v ZDA.