22.6.2019 7:30

Delo je pomembno za mentalno zdravje

Cambridge, 22. junija - Malo dela je koristno, zaposleni ljudje so namreč bolj mentalno zdravi kot tisti, ki ničesar ne delajo. Ta učinek je opaziti že pri osmih delovnih urah tedensko ali pa še malo manj, je pokazala dolgoročna raziskava britanskih znanstvenikov. Tveganja za duševne težave se namreč že pri nizki delovni obremenitvi občutno zmanjšajo.

Ljubljana. Delo, delo na višini, delavec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Delo, delo na višini, delavec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Več kot osem ur dela tedensko očitno ni potrebnega. Kot se je izkazalo, se namreč pozitivni učinki s podaljševanjem delovnega časa dodatno ne povečujejo.

V teh stresnih časih, ko so pritiski na zaposlene veliki in je nadurno delo nekaj običajnega, se zdi brezdelno življenje mnogim zelo privlačno: brez obveznosti in sestankov ter delati le tisto, kar si sam zaželiš, so za marsikoga sanje. A kar v domišljiji zveni kot raj, za naše psihično počutje na dolgi rok ni dobro. Številne študije namreč dokazujejo, da človek za dobro počutje potrebuje delo. Kajti zaposlitev spodbuja samopodobo, nas izpolnjuje in nam daje občutek, da smo družbeno vključeni.

Toda koliko delovnih ur je potrebnih za ta pozitiven učinek? "Za skoraj vse obstajajo priporočeni odmerki - od vnosa vitamina C do trajanja spanja. Zato smo se prvič vprašali, kakšno bi bilo takšno priporočilo za plačano delo," je po poročanju portala Science Daily pojasnil soavtor raziskave Brendan Burchell z univerze v Cambridgeu.

Da bi to ugotovili, je skupina znanstvenikov preučila podatke iz neke dolgoročne britanske raziskave, v kateri je sodelovalo 70.000 ljudi. Osebe v starosti od 16 do 64 let so spremljali devet let in ob tem redno beležili podatke o njihovem delovnem statusu. Da bi ocenili njihovo duševno zdravje, so jih poleg tega spraševali o težavah, kot so anksioznost ali motnje spanja.

Izkazalo se je, da povezava med duševnim stanjem in delovno obremenitvijo dejansko obstaja. Ob vrnitvi na delovno mesto po daljši brezposelnosti ali porodniškem dopustu se je namreč mentalno zdravje udeležencev raziskave izboljšalo. Že osem ur dela ali še manj na teden zmanjša tveganje za psihične težave v povprečju za 30 odstotkov, so ugotovili znanstveniki.

Z naraščajočo delovno obremenitvijo se ta učinek sicer ni povečal. S polnim delovnim časom se je sicer stanje na bančnem računu povečalo, pri mentalnem zdravju pa ni bilo opaziti bistvenih razlik od ljudi, ki so delali manj. "Zdaj smo dobili predstavo, koliko plačanega dela je potrebnega za dosego psihosocialnih koristi od zaposlitve. Ne zelo veliko," je komentiral Burchell.

Znanstveniki menijo, da so njihovi rezultati pomembni, zlasti v luči hitro spreminjajočega se trga dela. Napovedi gredo v smeri, da bi lahko zaradi tehnološkega napredka v obliki robotov ali umetne inteligence v prihodnosti izginila delovna mesta na številnih področjih. "Glede na naše ugotovitve bi se lahko delovni teden bistveno skrajšal, ne da bi škodovali duševnemu zdravju in dobremu počutju delavcev," menijo avtorji raziskave.