Podjetja 13.6.2019 13:41

Moneta prerasla v pametno denarnico Valu

Ljubljana, 13. junija - V spletnih trgovinah Google Play in App Store je od danes na voljo aplikacija, s katero je možno plačevanje na več kot 3000 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, kjer je bilo že doslej omogočeno plačevanje z Moneto. Razvili so jo pri Telekomu Slovenije in poimenovali pametna denarnica Valu.

Pametna denarnica Valu na enem mestu združuje storitve mobilnega plačevanja, prenosa sredstev med uporabniki, delitve računa, pa tudi storitve identifikacije in uporabe lokalnih infrastrukturnih storitev, kot sta nakup vozovnic Slovenskih železnic ali povezovanje z aplikacijo in doplačilo za študentske bone, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Valu, ki bo na trgu nastopal kot samostojna blagovna znamka Telekoma Slovenije, omogoča takojšnje plačilo oziroma prenos sredstev med dvema fizičnima uporabnikoma računa Valu, plačilo prek POS ali mobilnega terminala trgovca ter plačilo nakupov, opravljenih prek spleta.

Uporabniki lahko s svojega računa Valu sredstva v Telekomovih centrih tudi dvignejo, ali jih nakažejo na svoj bančni račun. Prav tako si lahko razdelijo račun, ali pa pametno denarnico povežejo z drugimi aplikacijami, npr. aplikacijo za kartice ugodnosti različnih trgovcev.

Za uporabo pametne denarnice Valu si mora uporabnik iz spletne trgovine Google Play ali App Store prenesti na mobitel aplikacijo Valu. Sledi registracija prek mobilne številke in naslova elektronske pošte, s čimer uporabniki pridobijo osnovni profil, ki ga lahko kadarkoli nadgradijo v naprednega. Po uspešno izvedeni registraciji na svoj račun Valu naložijo elektronski denar in plačujejo, dokler imajo na njem dobroimetje.

Z aplikacijo Valu je možno plačevanje na preko 3000 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, kjer je bilo že doslej omogočeno plačevanje z Moneto. Plačilo je mogoče izvesti na več načinov: s klicem, številčno kodo in tudi s QR-kodo ter prek tehnologije NFC (velja za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android.

V Telekomu Slovenije napovedujejo, da bodo nabor prodajnih mest za različne storitve in izdelke, ki jih bo mogoče uporabljati ali plačati s pametno denarnico Valu, neprestano širili ter v kratkem dodali tudi nove funkcionalnosti, denimo sklepanje zavarovanj na daljavo ali nakup vstopnic za koncerte.