Podjetja 13.6.2019 13:11

Blejski vodni festival tudi za obogatitev kulinarike z vodnim izborom

Bled, 13. junija - Četrti Blejski vodni festival, ki se na Bledu začenja danes, tudi letos prinaša inovacije na področju upravljanja z vodnimi viri. Posebnost tokratnega festivala je degustacija vode z vodnim someljejem. V prihodnje bi namreč lahko, tako kot že ponekod drugod po svetu, tudi v Sloveniji v restavracijah gostom ponujali vodni izbor.

Bled, Hotel Astoria.
Blejski vodni festival.
Član organizacijskega odbora Blejskega vodnega festivala Marko Gajić.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, Hotel Astoria.
Blejski vodni festival.
Vodni somelje Hanuel Kim.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Blejski vodni festival postaja vodilna platforma za inovacije na temo čiste vode in trajnostnih rešitev za upravljanje vodnih virov, ki posledično dvigujejo kakovost življenja. Nagrajuje najbolj izvirne ideje, projekte, filme z ekološko temo ter deli dobro prakso s politiko, strokovnjaki, gospodarstvom in širšo javnostjo.

Kot je pojasnil organizator in član ekipe Blejskega vodnega festivala Marko Gajić, je bil na začetku to majhen dogodek, danes pa sodelujejo že z ministrstvi šestih držav. Tudi na letošnjem festivalu, ki se bo sklenil v petek zvečer, se bodo osredotočili na izmenjavo dobrih praks s področja aktualnih tem o vodnih virih, kot so na primer digitalizacija upravljanja vodnih virov in kibernetska varnost ter zdravstvena ekologija.

Danes bodo v okviru festivala predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj s predstavniki gospodarskih družb Pivovarna Laško Union, Petrol, Steklarna Hrastnik, Park Škocjanske jame, Turizem Bled in Blejski vodni festival podpisali zavezo o izvajanju ciljev Združenih narodov, ki so zapisani v Agendi 2030 za trajnostni razvoj.

Zaveza se nanaša na uresničevanja cilja 6. To je do leta 2030 zagotoviti dostop do vode in sanitarne ureditve ter poskrbeti za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri. Kot je pojasnil Gajić, z zavezo gradijo most med gospodarstvom in politiko, da se komunikacija glede vse večjih vlaganj na to področje, okrepi.

Letošnja novost festivala je tudi nadgradnja degustacije vode s certificiranim vodnim someljejem. Na Bled je prišel certificirani vodni somelje Hanuel Kim iz Južne Koreje, kjer je cetificiranih že več kot 400 vodnih someljejev. Kot je pojasnil, se Korejci zelo zanimajo za zdravje in v okviru tega tudi za kakovost vode.

Vodni someljeji sestavljajo vodne karte in gostom priporočajo vodo glede na njene značilnosti, podobno kot to velja za vinske karte in priporočila vina k hrani. To bi lahko vpeljali tudi v slovensko gostinstvo, je prepričan Gajić. Zato so na letošnji festival povabili gostince, ki bi lahko kulinariko obogatili z vodnim programom.

Slovenija je namreč zelo bogata z vodnimi viri, voda iz njih pa je precej raznolika po svojih lastnostih in vplivu na ljudi. Hanuel Kim je po okušanju slovenske vode na splošno ocenil, da je slovenska voda odlična, je pa precej drugačna od korejske, ki je mehka in lahka, slovenska pa ima več mineralov.

Tudi nekateri Slovenci se že šolajo za vodnega someljeja v tujini, od letos pa bo izobraževanje v sodelovanju s korejsko organizacijo za vodne someljeje potekalo tudi v Sloveniji. Tako bo Slovenija postala ena od držav, ki bo na tem področju orale ledino, je napovedal Gajić.

Festival, katerega korenine izhajajo iz blejskega filmskega festivala, bo ponudil tudi dokumentarni film 2467 km - Potovanje do Črnega morja, s katerim Pascal Rösler prek svojega podviga, ko je preveslal od Münchna do Črnega morja, osvešča o vse večjem onesnaževanju voda in rek. Festival pa bo v petek zvečer ob podelitvi nagrad v razpisanih kategorijah zaključil njegov predsednik Rade Šerbedžija.