Podjetja 13.6.2019 14:00

Podelili priznanja najboljšim inovacijam Dolenjske in Bele krajine

Otočec, 13. junija - Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je na Otočcu danes podelila nagrade najboljšim dolenjskim in belokranjskim inovatorjem. Na 12. razpis za izbor najboljših inovacij je prispelo 20 predlogov iz 10 podjetij.

Po podatkih gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je komisija, ki je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate, napovedi, trajnostni in okoljski vidik ter na podlagi zapisanega v prijavah, ocenila, da si osem inovacij zasluži zlato priznanje, 11 srebrno in ena bronasto.

Priznanja je nagrajencem predal predsednik zbornice Jože Colarič. Pet najbolje uvrščenih inovacij bodo posredovali na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Zlata priznanja so dobili Adria Dom za plavajoče hiše s strešno teraso, Adria Mobil za novo generacijo vanov, Krka za prvo generično zdravilo s podaljšanim sproščanjem paliperidona na osnovi tehnologije osmotske črpalke, za protivirusno zdravilo z darunavirjem, za zdravilo s fiksno kombinacijo dveh zdravilnih učinkovin s protivirusnim delovanjem in za trdno farmacevtsko obliko s kombinacijo olmesartana in amlodipina za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka.

Zlati priznanji je za modul pametne tovarne za avtomatsko odvzemanje izdelkov iz KTL-obešal s samodejnim nadzorom kakovosti izdelkov po operaciji dodajanja KTL-površinske zaščite in za razvoj optimalnega izteka medija površinske zaščite s spremembo dizajna izdelka in izboljšava delovnega procesa z uporabo inovativne varilne celice dobila še TPV.

Srebrna priznanja so prejeli Adria Dom, Bellaopera umetniško ustvarjanje, Iskra PIO, Krka - tri, Medic sistemi, Mikrografija, Rem in TPV - dve priznanji. Bronasto priznanje je dobilo podjetje L-Tek.

Za priznanja na državni ravni se bodo potegovali zlato nagrajeni Adria Dom, Adria Mobil, TPV in Krka z dvema inovacijama.

V gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine so navedli, da so v zadnjih letih veliko dejavnosti namenili spodbujanju regijske inovacijske kulture. Na razpise so prijavitelji v 12 letih prijavili 225 inovacij, zbornica pa je v tem obdobju podelila 77 zlatih, 100 srebrnih in 35 bronastih ter 13 navadnih inovatorskih priznanj. Povzeli so, da so po številu prijavljenih inovacij najuspešnejša slovenska regija.