Podjetja 16.6.2019 8:03

Perutnina Ptuj napoveduje širitev vzrejnih površin

Ptuj, 16. junija - Novo vodstvo Perutnine Ptuj, ki je od letos v lasti ukrajinskega holdinga MHP, želi skupaj z rejci v prihodnjih letih obnoviti okoli 50.000 kvadratnih metrov in vzpostaviti dodatnih 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin. Pri umeščanju površin v prostor družba in perutninarska zadruga ob urejanju postopkov pričakujeta tudi podporo občin.

Ptuj. Perutnina Ptuj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Perutnina Ptuj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gornja Radgona. Perutnina Ptuj. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Gornja Radgona.
Perutnina Ptuj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstavniki ptujske skupine in Perutninarske zadruge Ptuj so vizijo nadaljnjega razvoja podjetja na področju proizvodnje, ki bodo po njihovem pozitivno vplivali na zaposlovanje, lokalnemu gospodarstvu in regiji pa bodo odprli nove priložnosti razvoja, ta teden predstavili županom Spodnjega Podravja.

Kot so ob tem povedali, Perutnina Ptuj v Sloveniji zaposluje več kot 1750 ljudi, pri čemer jih skoraj 90 odstotkov prihaja prav iz te regije. Na področju reje sodelujejo z več kot 240 rejci, med njimi so predvsem manjše družinske kmetije, povprečna velikost farme pa znaša okoli tisoč kvadratnih metrov. Vsem nudijo celovito podporo pri reji, dolgoročne pogodbe in stoodstotni odvzem piščancev.

Perutnina je že leta 2015 prva in doslej edina uvedla nadstandardni in certificiran način reje v Sloveniji, v naslednjih letih pa načrtuje intenzivno širitev v sodelovanju s perutninarsko zadrugo.

Ob krepitvi obstoječega poslovnega modela vertikalno integrirane pridelave in predelave širijo tako klasično, predvsem pa certificirano piščancem prijazno rejo. Delež slednje trenutno znaša približno petino, želijo pa ga povečati na več kot 30 odstotkov.

Ker je ob rejcih za zagotavljanje prehranske varnosti, kakovosti in sledljivosti pomemben dejavnik tudi kakovostna prehrana živali, Perutnina Ptuj obdeluje skupno dobrih 3900 hektarjev poljedelskih površin, ki jih ima v najemu od države. Kar 91 odstotkov teh površin namenjajo pridelavi hrane za živali, preostalih devet odstotkov pa predstavljajo površine ekološkega pomena in obnovljivih virov.

Z načrtovanim vlaganjem v povečanje vzrejnih kapacitet se bodo povečale tudi potrebe po proizvodnji prehrane za živali, ki jo zagotavljajo svojim rejcem, zato jih skrbijo predlogi sprememb zemljiške zakonodaje, ki bi lahko dolgoročno slabili njihove konkurenčne prednosti.

"Širitev in obnove vzrejnih zmogljivosti, načrtovane obsežne investicije v najsodobnejšo tehnologijo v proizvodnji in vlaganje v močne blagovne znamke bo pomembno prispevalo h krepitvi naše tržne pozicije. Ne le v regiji, saj so naše ambicije višje in želimo prepoznavne blagovne znamke močnejše umestiti predvsem na globalnih trgih izven regije," pravi predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić.

Ptujska skupina sicer po lastnih zagotovilih krepi dobre odnose z rejci. Tistim najbolj ambicioznim, ki načrtujejo vlaganja v posodobitev in novogradnje objektov, skupaj z zadrugo ponujajo pomoč pri pridobivanju ugodnih finančnih virov in administrativno pomoč pri pridobivanju potrebnih soglasij in dovoljenj.

"Želimo si, da se čim več naših rejcev in mladih naslednikov odloči za posodobitev svojih hlevov in novogradnje objektov v smeri trajnostnega razvoja piščancem prijazne reje ter s tem dolgoročno izboljšanje ekonomskega položaja," poudarjajo v Perutninarski zadrugi Ptuj.

Pomurski vestnik je ta teden sicer poročal, da naj bi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) zavrnila vlogo za sto milijonov evrov kredita holdingu MHP, ki je novi lastnik Perutnine. Ukrajinci naj bi trdili, da kredit potrebujejo za finančno podporo strategiji razvoja na trgih EU, dejansko pa naj bi s pridobljenim kreditom želeli financirati prevzem ptujske skupine.

Vendar so te navedbe v MHP označili kot neresnične, saj da so že zaključili s prevzemom in trenutno izvajajo izčrpen pregled proizvodne baze z namenom oblikovanja popolnega načrta preoblikovanja. Tega bodo predstavili še letos.

Kot so še dodali, njihovi načrti na Ptuju niso odvisni od posojila EBRD, saj so v okviru načrtov za kapitalske izdatke. Glede vloge za kredit so pojasnili, da je bil sestanek upravnega odbora EBRD na to temo maja preložen, zato do odločitve še ni prišlo. V nobenem primeru pa odločitev ne bo vplivala na njihove načrte, so še dodali.