Celje, 12. junija - Preventivni program To sem jaz, ki so ga uvedli v nekdanjem celjskem zavodu za zdravstveno varstvo, v teh dneh praznuje 18 let delovanja. V tej spletni svetovalnici so anonimnim mladostnikom doslej odgovorili na več kot 43.000 vprašanj, povezanih s težavami odraščanja, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Svetovalnica tosemjaz.net je tako najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim. V svetovalni mreži je trenutno 55 strokovnjakov - prostovoljcev.

Približno 60 odstotkov vprašanj zastavijo mladostniki v starostni skupini od 14 do 17 let. Kakšnih 75 odstotkov vprašanj zastavijo dekleta. Ključna dobrobit spletne svetovalnice je, da mladim omogoča preprost in anonimen dostop do strokovnega nasveta. Tudi zaradi anonimnosti lahko mladostniki v spletni svetovalnici marsikdaj lažje spregovorijo o svojih stiskah, kot bi to zmogli, denimo, v ordinaciji zdravnika ali psihologa.

Njihova vprašanja se najpogosteje nanašajo na telesno dozorevanje in telesno zdravje, medosebne odnose, zaljubljenost, prijateljstvo, spolnost in spolno zdravje. Na področju duševnega zdravja najpogosteje odpirajo teme o težavah v komunikaciji, stresu, čustvenih stiskah in težavah s samopodobo.

Vprašanja, ki jih mladostniki sporočajo v kriznih osebnih situacijah, zavzamejo približno deset odstotkov v celotni spletni bazi. Največkrat se nanašajo na motnje hranjenja, samopoškodbeno vedenje, samomorilnost in depresijo. Približno polovica mladih uporabnikov prejme odgovor svetovalca v treh dneh ali prej, 75 odstotkov jih čaka na odgovor do pet dni.

Celjska ekipa strokovnjakov s področja duševnega zdravja je z mrežo spletnih svetovalcev različnih strok orala ledino na področju spletnega svetovanja mladim. Znanje, ki so ga pridobivali predvsem iz izkustvene prakse, so leta 2014 strnili v monografiji Srečanja na spletu.

Drugi del programa To sem jaz se odvija v šolah, in sicer na področju šolske preventivne prakse. Že vrsto let se osredotoča na izvajanje preventivnih delavnic za krepitev duševnega zdravja. V teh dneh je izšel tudi prenovljen in razširjen priročnik za preventivno delo z mladostniki Zorenje skozi To sem jaz.

Model desetih preventivnih delavnic temelji na evalviranem pristopu, kar ga uvršča med redke preventivne programe, ki so plod domačega znanja in podprti z dokazi o učinkovitosti. Obsežno raziskavo o učinkovitosti izvajanja tega modela, ki so jo opravili v sodelovanju s centrom za psihodiagnostična sredstva, je omogočilo ministrstvo za zdravje, ki podpira razvoj programa že vrsto let.