Podjetja 11.6.2019 11:03

Podelili nagrade za najboljše inovacije v primorsko-notranjski regiji

Postojna, 11. junija - Ob dnevu inovativnosti so v Postojni danes podelili nagrade za najboljše inovacije v primorsko-notranjski regiji. Regionalna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je letos podelila eno zlato in dve bronasti priznanji, pet priznanj za prispevek na področju inovativnosti ter dve posebni priznanji.

Zlato priznanje je prejelo postojnsko podjetje Tajfun Liv za zložljiv žerjav z linkF mehanizmom, bronasti priznanji pa sta šli v roke Kovinoplastiki Lož za inovacijo globokega vlečenega nerjavnega pomivalnega korita z malimi radiji r15 in zavodu Oron iz Starega trga pri Ložu za inovacijo z naslovom mladi kreativni potenciali, so sporočili iz postojnske regionalne zbornice.

Pri inovaciji Tajfun Liva gre za prvo prečno zložljivo dvigalo na tržišču, ki zaradi inovativnega mehanizma linkF omogoča več dvižnega momenta v iztegnjenem položaju oz. za kar 20 odstotkov povečanje moči dvigala pri maksimalnem delovnem dosegu. Konstrukcija dvižne in nihajne roke omogoča izvedbo daljših teleskopskih rok in kot rezultat večji skupni doseg dvigala, ki je tako podaljšan za 90 centimetrov v primerjavi z dosedanjimi primerljivimi dvigali. Poleg tega uporaba linkF mehanizma izboljša kinematiko ročičnega mehanizma in s tem dvigalnih karakteristik. Oboje pripomore k temu, da dvigalo pokriva večje delovno področje, kar omogoča boljši izkoristek stroja ter optimalnejši naklad in razklad materiala. Omenjeno dvigalo tako uporabnikom zadovoljuje potrebo po vedno večji kapaciteti pri ne bistveno ali celo nič povečani teži samega dvigala.

H končnemu videzu pomivalnika ima oblika posode zelo velik vpliv, pri čemer se uporabljata predvsem dve vrsti posod. Klasične posode v nižjem in srednjem segmentu izdelkov imajo bolj zaokrožene robove posod, medtem ko so pomivalniki višjega ranga narejeni z oblikovno dovršenimi majhnimi radiji, ki pa so kljub temu še vedno praktični za čiščenje. Te posode je bilo do nedavnega možno izdelovati le z zahtevno, energetsko potratno in drago proizvodnjo. Namen inovacije Kovinoplastike Lož je izdelati oblikovno podobno posodo z majhnimi radiji na energetsko in ekonomsko učinkovitejši način, pri čemer so prihranki pri izdelavi posode do 30-odstotni. To odpira veliko možnosti za nove izdelke modernega videza.

Zavod Oron je kot izdajatelj programa Oron TV Notranjska trem osnovnim šolam v Starem trgu pri Ložu, Cerknici in Novi vasi kupil novo profesionalno opremo za televizijsko produkcijo. Organizirali so medijske krožke, kjer so otroke naučili uporabljati kupljeno opremo. Za šolske mentorje so izvedli strokovna vsebinska in motivacijska izobraževanja s področja organiziranja mladih ter poklicnega izobraževanja in gospodarstva. Skupaj z otroki so posneli 27 aktualnih polurnih magazinskih tv oddaj, ki so jih predvajali na programu Oron TV Notranjska in jih objavili na spletu. Otroci so z inovativnim družbenim projektom Mladi kreativni potenciali dobili opremo in znanje, da lahko svojim vrstnikom in celotni splošni javnosti na kreativen način predstavljajo pozitivne dogodke in zgodbe, ki jih v današnjem času primanjkuje.

Najboljše tri regionalne inovacije so se obenem uvrstile tudi v nacionalni izbor, ki bo potekal septembra na Brdu pri Kranju.

Priznanja za prispevek na področju inovativnosti so prejeli podjetje Izoterm Plama iz Podgrada (trikrat), družba Fluidmaster iz Postojne in samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice. Izoterm Plami so podelili tudi posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje v izborih za najboljše regionalne inovacije.