Podjetja 8.6.2019 9:28

Dodatnih 15 direktnih avtobusnih linij za večjo rabo javnega prevoza

Ljubljana, 8. junija - Infrastrukturno ministrstvo je v sodelovanju s koncesionarji pripravilo dodatno ponudbo 15 novih avtobusnih linij, ki predstavljajo direktno povezavo med posameznimi kraji. Kot so sporočili iz ministrstva, kjer spodbujajo rabo javnega prevoza, je njihov namen skrajšati čas potovanja in ga približati času potovanja z osebnim avtomobilom.

Letos so pristojni zagotovili 82 dodatnih povezav, s katerimi želijo k uporabi javnega potniškega prometa privabiti tudi zaposlene, ki se dnevno vozijo na posamezni relaciji, so še dodali na ministrstvu za infrastrukturo. Prav tako bodo na liniji med Bledom, Brnikom in Ljubljano zagotovili dodatno ponudbo za turiste.

Nove linije so praviloma direktne in imajo registrirane postanke samo v Ljubljani. Tako imajo na primer linije iz smeri Primorske postanke na postajališčih Vič, Hajdrihova in Tivolska, da lahko potniki izstopijo blizu cilja ali prestopijo na mestni prevoz, so dodali.

Z novimi linijami se je skrajšal tudi čas potovanja, so izpostavili na infrastrukturnem ministrstvu. Na liniji Maribor-Ljubljana je tako predviden čas potovanja eno uro in 40 minut, med Koprom in Ljubljano eno uro 15 minut, kar je od 20 do 50 minut hitreje od predvidene vožnje avtobusa, ki ustavlja na več postajah ali postajališčih. Zaradi uvedbe novih linij se ponudba na dosedanjih linijah sicer ni spremenila, so ob tem dodali na ministrstvu.

Spomnili so še, da so se z junijem začele prodajati nove splošne neimenske mesečne in letne enotne vozovnice. Vozovnico, ki velja na določeni relaciji, lahko potnik uporabi za prevoz z vlakom ali na vseh avtobusih medkrajevnih avtobusnih linijskih prevoznikov, ki vozijo na tej relaciji.

Cena vozovnice se izračuna po najkrajših registriranih linijah javnega prevoza potnikov tako, da se ceno za enkratno vožnjo pomnoži s količnikom 32, so pojasnili. Hkrati s splošno neimensko mesečno enotno vozovnico je bil omogočen tudi nakup splošne neimenske letne enotne vozovnice.

Letna vozovnica velja 12 mesecev od meseca začetka veljavnosti. Cena letne vozovnice je enaka ceni osmih mesečnih vozovnic. Predvidena je tudi prodaja prek spleta, ki jo že zagotavlja prevoznik Nomago, v nekaj dneh pa je predvidena tudi prodaja prek spleta pri Javnem podjetju Ljubljanski potniški promet, pri skupini Arriva in SŽ-Potniški promet.