Startupi 7.6.2019 8:30

Pametne kapsule slovenskega startupa prihajajo na letališča

Ljubljana, 7. junija - Slovensko startup podjetje AirPod je razvilo pametne kapsule, namenjene počitku in sprostitvi. V prihodnjih tednih bo podjetje predstavilo delujoči prototip kapsule AirPod Smart Napping Pod, konec leta pa bodo prve kapsule postavljene na nekaterih evropskih letališčih, so sporočili iz Tehnološkega parka Ljubljana, katerega član je AirPod.

Ljubljana. Pametna kapsula za počitek izpod okrilja startup podjetja AirPod. Foto: AirPod

Ljubljana.
Pametna kapsula za počitek izpod okrilja startup podjetja AirPod.
Foto: AirPod

"V letalskem prometu se vsako leto zaradi zamud in zakasnjenih letov 400 milijonov potnikov sooča z enakimi težavami - pomanjkanje zasebnosti, neudobni stoli, dolgočasno in utrujajoče čakanje. Rešitev je AirPod - pametna kapsula, ki bo omogočila prostor za dremež, sprostitev, delo ali zabavo - vse to v objemu zasebnosti," pojasnjujejo v podjetju.

Kapsula bo vključevala posebno oblikovan sedež, ki bo omogočal različne položaje, v katerih se bodo uporabniki lahko sprostili in spočili. V kapsulo bo vgrajena klimatska naprava, omogočen bo brezplačen dostop do spleta, ponujala bo različne možnosti zabave, enostaven dostop do prostora za prtljago itn.

Z uporabo mobilne aplikacije se bodo uporabniki lahko povezali z enoto AirPod in z njo tudi upravljali. Izbirali bodo lahko med različnimi možnostmi - od nastavitve notranje temperature, nastavitve položaja sedeža, do izbire različnih antistresnih terapij ipd.

"V zadnjih tednih smo se udeležili največjega aviosejma v Dubaju, kjer je bilo povpraševanje po naših kapsulah neizmerno. Če bi trenutno imeli narejenih 1000 kapsul, bi jih brez težav postavili na večja letališča. Sedaj smo končali tudi prototip, ki ponuja vpogled v moje sanje tudi ostalim - investitorjem in bodočim uporabnikom," je povedal Gregor Mrgole, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja AirPod.

V prihodnjih mesecih sledi najprej testiranje prototipa v Ljubljani, nato postavitev proizvodnje v Murski Soboti in konec poletja komercialni testi na letališčih v Londonu, Dubaju in Omanu, so še sporočili iz podjetja.