#družba 6.6.2019 18:31

Na simpoziju pozvali k regulaciji družbenih medijev

Ljubljana, 6. junija - Podjetje Data je danes skupaj z Inštitutom Jožef Stefan in v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije pripravilo mednarodni simpozij o različnih vidikih regulacije spletnih platform in družbenih medijev. Razpravljavci so soglašali, da je regulacija potrebna, rešitve pa je po njihovem mnenju treba iskati tako v zakonodajni kot tehnološki smeri.

Ljubljana.
Spomenik Jožefu Stefanu, IJS, Institut Jožef Stefan.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina je poudarila potrebo po mednarodni izmenjavi dobrih praks in rešitev v zvezi z regulacijo družbenih medijev, kot sta Facebook in YouTube. Takšno sodelovanje je po njenem mnenju še posebej pomembno za majhne države. Opozorila je tudi na pomen sodelovanja znotraj nacionalnega prostora.

Kerševan Smokvina je tudi na kratko predstavila osnutek sprememb zakona o medijih, ki ga bo ministrstvo v prihodnjih dneh predstavilo zainteresirani javnosti, predvidoma konec junija pa ga bo poslalo v javno razpravo. Spremembe temeljijo na novi definiciji medijev, ki vključuje nove oblike množičnih medijev, ne pa vseh možnih oblik komuniciranja.

Predstavnik hrvaške agencije za elektronske medije Stanislav Bender je ocenil, da pri regulaciji družbenih medijev ni mogoče staviti zgolj na "tehnologijo, ki bo nadzirala tehnologijo", temveč je treba poskrbeti tudi za učinkovito zakonodajo. Ob tem je raziskovalka digitalne kulture Katja Koren Ošljak opozorila, da internet ni le tehnologija, ampak tudi socialni prostor.

Koren Ošljakova je tudi poudarila pomen ozaveščanja o vlogi tehnologije in obvladovanja digitalnih veščin za opolnomočenje posameznikov, tako odraslih kot otrok, "ki morajo vedeti, kaj je tehnologija". Po njenih besedah je umetna inteligenca lahko v pomoč pri iskanju oziroma prepoznavanju problemov v zvezi družbenimi mediji, nikakor pa ni celovita rešitev.

Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino je spomnila na nujnost regulacije tehnoloških velikanov, kot je Google, "da ne bi počeli, kar jih je volja". Po njenih besedah internet ni zgolj tehnologija in ekonomija, temveč tudi prostor komunikacije in izobraževanja ter političnih odločitev. Ob tem je opozorila, da je umetna inteligenca "problem sam po sebi, zato se odpira vprašanje njene regulacije".