Podjetja 8.6.2019 7:00

Slovenija tudi letos na sejmu China - CEEC Expo 2019

Ljubljana, 8. junija - Slovenija se tudi letos v kitajskem mestu Ningbo od danes do srede predstavlja na sejmu China - CEEC Expo 2019. Slovenija se predstavlja z geslom Slovenija - vaša logistična partnerica, na nacionalnem paviljonu pod okriljem agencije Spirit storitve in izdelke predstavlja šest podjetij s področja logistike in digitalizacije.

Na slovenskem nacionalnem paviljonu, ki se razprostira na 216 kvadratnih metrih, rešitve in storitve predstavljajo Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria Kombi in Omni Opti, so sporočili iz Spirita.

Luka Koper je sicer pomemben poslovni partner luki Ningbo, pristanišči sta lani podpisala sporazum o spodbujanju pretovora blaga med lukama. Luko Ningbo pretovori več kot eno milijardo ton letno, kar jo uvršča na prvo mesto na svetu, po obsegu kontejnerjev, teh pretovorijo 23 milijonov, pa se uvršča na tretje mesto na svetu. Luka Ningbo se pospešeno razvija v okviru pomorske svilne poti 21. stoletja v povezavi z ekonomskim razvojem skupine ASEAN, Južne in Zahodne Azije.

"Sestava podjetij na slovenskem nacionalnem paviljonu tako odraža slovensko ponudbo na področju logistike, saj predstavlja celovito logistično ponudbo Slovenije, ne samo v razmerju do Kitajske, temveč tudi do drugih držav, ki so del skupine kontaktnega mehanizma 16+1 med Kitajsko in državami centralne in vzhodne Evrope," so poudarili.

Dogodek namreč po pojasnilih agencije velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in državami osrednje in vzhodnoevropske regije.

Sejem, ki ga skupaj organizirajo kitajsko ministrstvo za trgovino, vlada province Zheijang in vlada mesta Ningbo, letos poteka petič. Spirit si z nastopom na sejmu prizadeva za povečanje izvoza slovenskih podjetij na kitajski trg ter posledično tudi za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.