Podjetja 5.6.2019 16:16

Nagrada nemškega gospodarstva letos Plastiki Skaza

Ljubljana, 5. junija - Nagrado nemškega gospodarstva je Slovensko-nemška gospodarska zbornica letos podelila podjetju Plastika Skaza, ki je žirijo prepričalo s svojo inovacijsko naravnanostjo ter ustvarjanjem sinergij s trajnostnim razvojem in družbeno odgovornim poslovanjem. Med finalisti sta bili tudi podjetji Henkel Maribor in Mikrocop.

Velenje. Podjetja Plastika Skaza. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Podjetja Plastika Skaza.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je nagrado podelila v sodelovanju z nemškim veleposlaništvom v Sloveniji ter Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih, ki ga je IEDC-Poslovna šola Bled ustanovila skupaj s štirimi mednarodno priznanimi poslovnimi šolami, so sporočili iz zbornice.

Strokovno žirijo so tokrat sestavljali predsednik Inštituta WISE Rene Schmidpeter, namestnik veleposlanika Nemčije v Sloveniji Bernhard Hauer, direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Claus Wallenstein, predstavnik lanskoletnega nagrajenca Unihem, prokurist podjetja in vodja prodaje za Srednjo in Južno Evropo Uwe Miess ter predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen.

"Žirija je v močni konkurenci z večjimi in prepoznavnimi podjetji soglasno odločila, da nagrado podeli podjetju Skaza. To namreč od vseh tekmovalcev najbolj stremi k tehnološkemu napredku ob upoštevanju družbenih in okoljskih potreb ter spodbuja trajnostne poslovne strategije z dodano vrednostjo za podjetja in družbo," so odločitev utemeljili v zbornici.

"Pri trajnosti moramo razmišljati v sedanjosti za prihodnost. Zelo pomembno je, da razumemo, kako bo trajnostno gospodarstvo videti v prihodnosti in kaj moramo storiti danes, da bomo to dosegli," je poudaril Schmidpeter in dodal, da so nagrajenca izbrali soglasno, pri izbiri pa niso nobene industrijske panoge obravnavali prednostno.

Vodja korporativnega komuniciranja v podjetju Skaza Tea Podlipnik je ob prevzemu nagrade izrazila ponos, da je njihovo podjetje prejelo to nagrado. "To za nas pomeni, da delamo v svetu, kjer ne šteje hierarhija, ampak trajnost. V svetu gospodarske pravičnosti ter v svetu, kjer vsak posameznik šteje in vsak prevzema odgovornost za gospodarsko rast in okolje," je dodala.

Med finaliste izbora za nagrado nemškega gospodarstva 2019 je žirija uvrstila še podjetji Henkel Maribor in Mikrocop, kjer so dokazali razvojno naravnanost, podjetniško organiziranost in doseganje visoko zastavljenih ciljev.

Podjetja so morala ob prijavi navesti, kakšen je njihov delež izvoza, ter opisati svoje produktne inovacije ali dosežke v notranji organizaciji, inovativne kadrovske ali trženjske projekte ter pobude za družbeno odgovornost na najvišjem nivoju. Lahko so tudi zgolj prikazala svojo primerjalno prednost pred ostalimi konkurenčnimi ponudniki.

Nagrada nemškega gospodarstva je po navedbah zbornice prvo bilateralno priznanje, s katerim se nagrajuje inovativnost med podjetji v Sloveniji. Z njo nagrajujejo najpomembnejše tehnične, podjetniške in intelektualne inovacije podjetij v Sloveniji. Letos so jo podelili sedmič zapored.