Turizem 5.6.2019 11:02

Slovenci lani zasebno potovali več, najraje na Hrvaško

Ljubljana, 5. junija - Prebivalci Slovenije so lani opravili nekaj več kot 4,5 milijona zasebnih potovanja, kar je sedem odstotkov več kot v letu 2017. Več kot polovica teh potovanj je bilo opravljenih v tujini, največkrat obiskana država na zasebnih potovanjih v tujino pa je bila Hrvaška, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

Hrvaška, Makarska. Turisti na hrvaški obali. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Makarska.
Turisti na hrvaški obali.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vsaj enega zasebnega potovanja se je lani udeležilo približno 1,2 milijona ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, kar je za tri odstotne točke več kot v 2017.

V Sloveniji je bilo opravljenih 41 odstotkov zasebnih potovanj, v tujini 59 odstotkov. Največkrat obiskana država na zasebnih potovanjih v tujino je bila Hrvaška (61 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino), sledile so ji Italija (sedem odstotkov), Avstrija (šest odstotkov) in Bosna in Hercegovina (pet odstotkov).

Zasebno potovanje je v povprečju trajalo 4,5 prenočitve, pri čemer so Slovenci dlje prenočevale v tujini (5,8 prenočitve) kot v Sloveniji (2,7 prenočitve). Povprečni dnevni izdatki so na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista - v Sloveniji 40 evrov, v tujini pa 53 evrov.

Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je povprečno porabil največ denarja na dan, in sicer 90 evrov, pri čemer v Sloveniji povprečno 67 evrov, v tujini pa 100 evrov. Najmanj je porabil turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču - na dan je v Sloveniji odštel 18 evrov, v tujini pa evro več.

Prebivalci Slovenije, stari 15 ali več let, so se lani odpravili tudi na okoli 616.000 poslovnih (ali študijskih) potovanj. V Sloveniji je bilo opravljenih 20 odstotkov teh potovanj, v tujini pa 80 odstotkov. Poslovno potovanje je v povprečju trajalo 3,3 prenočitve (v Sloveniji 2,2 prenočitve, v tujini 3,6 prenočitve), povprečni dnevni izdatki na turista pa so na takih potovanjih znašali okoli 181 evrov (v Sloveniji 129 evrov, v tujini 189 evrov).