Podjetja #družba 3.6.2019 13:05

V Novi Gorici pripravljajo poslovno-tehniški sejem

Nova Gorica, 3. junija - Računalniško društvo Nova Gorica skupaj s partnerji v sredo pripravlja že drugi poslovno-tehniški sejem, ki prinaša vsebine iz področja elektrotehnike, računalništva in robotike s posebnim poudarkom na motivaciji osnovnošolcev ter povezovanjem podjetnikov z izobraževalnimi ustanovami, ki se ukvarjajo z omenjenimi tehnologijami.

Nova Gorica, prosti RRA Severne Primorske. Novinarska konferenca pred Poslovno-tehniškim sejmom Nova Gorica. Predsednik Računalniškega fruštva Nova Gorica Luka Vogrinčič, Iztok Pavlin iz Business Solutions in direktor RRA Severne Primorske Črtomir Špacapan. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prosti RRA Severne Primorske.
Novinarska konferenca pred Poslovno-tehniškim sejmom Nova Gorica.
Predsednik Računalniškega fruštva Nova Gorica Luka Vogrinčič, Iztok Pavlin iz Business Solutions in direktor RRA Severne Primorske Črtomir Špacapan.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Glavni cilj dogodka je vzpodbujanje zanimanja osnovnošolcev za tehnologijo ter povezovanje lokalnih podjetij z izobraževalnimi ustanovami.

"Odziv na sejem je bil lani, ko smo ga pripravili prvič, dober, bilo je kar nekaj obiskovalcev, letos pa jih pričakujemo še več," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Računalniškega društva Nova Gorica Luka Vogrinčič.

Dogodek bo potekal v avli Mestne hiše Nova Gorica, kjer se bodo predstavila podjetja, ki so partnerji Računalniškega društva, in drugi sponzorji, ki se bodo udeležili dogodka. Nadobudni programerji bodo lahko poskusili programirati Lego robote na stojnici e-Hiše, novogoriške hiše poskusov.

Poslovno-tehniški sejem je namenjen mladim in manj mladim, ki jih navdušujejo računalniške in tudi druge tehnologije, saj je osnovni namen sejma pravzaprav promocija tehniških poklicev. "Mislim, da je širše znano, da na Goriškem primanjkuje tovrstnega strokovnega kadra, saj mladi odhajajo oziroma po študiju ostajajo v Ljubljani, domov pa se ne vrnejo več."

Da bi se to spremenilo, se društvo trudi preko celega leta. Samo v lanskem šolskem letu je njihove krožke obiskovalo okrog 200 otrok, približno deset odstotkov jih je kasneje tudi ostalo. Z njimi tako v letošnjem letu delajo individualno. Ponovno bodo mlade povabili v šolske krožke v naslednjem šolskem letu.

Med novostmi je Vogrinčič omenil predvsem sodelovanje novogoriške e-Hiše, ki bo pripravila izpopolnje program preizkusov za najmlajše, ter podjetje Business Solutions, ki pripravlja posebno tekmovanje za mlade nad 18. letom. Na ogled bo električni dirkalni avtomobil, ki so ga izdelali študentje pod pokroviteljstvom družbe Mahle Letrika. Obiskovalci sejma pa se bodo lahko preizkusili tudi na simulatorju letenja.