22.5.2019 9:48

Nasa ponuja javnosti možnost pošiljanja imen na Mars

Washington, 22. maja - Preden bodo prvi ljudje lahko pristali na Marsu, bodo minila še leta, v okviru kampanje za vključitev javnosti v ta prizadevanja pa se je ameriška vesoljska agencija Nasa odločila, da lahko ljudje na rdeči planet pošljejo svoja imena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA. Planet Mars. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Planet Mars.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Imena bodo vgravirali na mikročip, ki ga bo na Mars ponesel rover, ki ga bodo izstrelili predvidoma julija 2020 in naj bi na Mars prispel februarja 2021, so v torek sporočili iz Nase.

Rover bo na Marsu iskal znake življenja mikrobov ter raziskoval podnebje in geologijo planeta, zbiral vzorce in tako tlakoval pot za človeške raziskave.

"Medtem ko se pripravljamo na zgodovinsko misijo na Mars, želimo dati vsem priložnost, da postanejo del te raziskovalne poti," je dejal predstavnik Nase Thomas Zurbuchen.

Ljudje lahko svoja imena posredujejo na spletno stran Nase do 30. septembra. Prejeli bodo spominsko karto za vkrcanje in kot redni potniki pridobivali milje za vsak let ter se tako potegovali za digitalne značke.

Pošiljanje imen sodi v okvir kampanje Nase za vključitev javnosti pri več načrtovanih misijah v okviru pobude, povezane z Luno in Marsom. Nasa načrtuje, da bi astronavte na Luno znova poslala do leta 2024. Ti bi izvedli dodatne raziskave njene površine, ugotovitve pa bi uporabili v prizadevanjih za napotitev astronavtov na Mars po letu 2030.

V okviru podobnega programa je Nasa z roverjem InSight na Mars poslala več kot dva milijona imen. Takrat je vsak "potnik" pridobil okoli 300 milijonov milj kot redni potnik.