Ljubljana, 16. maja - Predsednik državnega zbora Dejan Židan je danes na Gospodarskem razstavišču obiskal Dneve medgeneracijskega sožitja v organizaciji Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus). Med drugim se je ustavil pri učencih, ki so mu skupaj z upokojenci prikazali verižni eksperiment. To je po Židanovih besedah pravi primer medgeneracijskega sodelovanja.

Židana veseli, da je bil povabljen na dneve sožitja, kjer so mu člani društev upokojencev iz posameznih delov Slovenije pokazali spretnosti in izdelke, s katerimi se lahko pohvalijo. Tako je med drugimi srečal rokodelce iz društev upokojencev Slovenj Gradec in Ajdovščina, ki so mu predstavili razne izdelke in okraske iz blaga ter vezenje prtičkov, pa tudi mlade ljudi.

"Nekaj najlepšega je, da mentorji nekaterih osnovnih šol, kot je na dogodku primer Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice, povabijo upokojence s tehničnim znanjem k neki obliki dodatnega dopolnilnega tehničnega pouka, ki ga imajo otroci radi," je poudaril v izjavi za STA in dodal, da so mu učenci predstavili pomembne in lepe inovativne izdelke.

Takšno sodelovanje po njegovem mnenju v praksi pomeni, da mladi na vabljiv način, ki jih motivira, pridobivajo tehnična in tehnološka znanja in to ob pomoči generacije, ki je že v pokoju. "To je ta pravo sodelovanje, ki se kaže tudi praksi," je še dodal Židan.

Na Gospodarskem razstavišču se danes zaključujejo Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki so potekali od torka. Prireditev je osrednji dogodek Zdusa, v središče postavlja medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Osrednja strokovna tema je bil trg dela in upokojevanje. Častni pokrovitelj dogodka, za katerega je vstop prost, je premier Marjan Šarec.

Na dnevih se je med drugim zvrstilo več okroglih miz, denimo o razvoju slovenske infrastrukture, rokodelstvu in ohranjanju podeželja.