Podjetja 16.5.2019 8:50

Ormoška klet z naložbo v Severni Makedoniji še odločneje na trg rdečih vin

Skopje, 16. maja - Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu, kakih sto kilometrov jugovzhodno od Skopja, v sredo uradno odprla butično vinsko klet. Obnova kleti je stala okoli 1,6 milijona evrov, z eno večjih letošnjih slovenskih investicij v tujini pa podjetje še odločneje vstopa na trg rdečih vin.

Makedonija, Negotin.
Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu odprla butično vinsko klet.
Direktor družbe Puklavec Family Wines Mitja Herga.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Makedonija, Negotin.
Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu odprla butično vinsko klet.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Makedonija, Negotin.
Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu odprla butično vinsko klet.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Makedonija, Negotin.
Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu odprla butično vinsko klet.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Severna Makedonija, Negotin.
Ormoško-ljutomerska vinarska družba Puklavec Family Wines (PFW) je v makedonskem Negotinu odprla butično vinsko klet.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Odprtja kleti v Negotinu sta se udeležila tudi slovenska kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in njen makedonski kolega Ljupče Nikolovski ter poudarila velik pomen vinarske panoge za obe državi.

Družina Puklavec, ki po lastnih vinogradniških površinah največje slovensko vinarsko podjetje vodi od leta 2009, je s povezovanjem z vinogradniki v Severni Makedoniji svojo ponudbo prenovljenih belih vin že pred časom razširila še na vrhunska makedonska rdeča vina.

V desetih letih je družba, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in mednarodnimi nagradami za svoja vina, po povezovanju kleti v Ormožu in Ljutomeru zaokrožila svoje zmogljivosti in se utrdila kot eden vodilnih vinarjev v regiji. Ob odprtju kleti so napovedali tudi skorajšnjo novo linijo rdečih vin pod imenom Instinct, ki bo kupcem na voljo v drugi polovici leta.

Puklavčevi so se z lastniškim vstopom v ormoško klet sicer vrnili v vinsko zgodbo, ki jo že leta 1934 začel Martin Puklavec. Z združitvijo dveh bližnjih vinskih kleti v Prlekiji so se usmerili v proizvodnjo visoko kakovostnih belih vin. Ker so želeli ponudbo razširiti, so leta 2011 začeli prve aktivnosti v Severni Makedoniji.

"Vesel sem, da bomo v novem obdobju našega podjetja deležni okrepljene povezave med Slovenijo in Severno Makedonijo ter z obogateno ponudbo vin, ki je zdaj dopolnjena z visoko kakovostnimi rdečimi sortami iz vinogradniškega območja Tikveš," je ob odprtju vinske kleti dejal Vladimir Puklavec. Obenem je napovedal, da s tem naložb v tej državi še ni konec.

Omenjeno makedonsko vinogradniško območje po besedah direktorja družbe PFW Mitje Herge ponuja odlične pogoje za proizvodnjo vrhunskih vin. Poletja so suha, topla in dolga, zime relativno hladne, vinogradniške površine pa gričevnate na nadmorski višini od 250 do 400 metrov.

Po besedah prvega človeka kleti v Negotinu Daneta Jovanova klet omogoča letno proizvodnjo 300.000 litrov vina, ki ga pridelujejo iz sort cabernet sauvignon, merlot in vranac. Na voljo imajo 45 hektarjev vinogadniških površin, pri čemer polovico grozdja pridelajo sami, polovico pa odkupujejo od okoli 50 kooperantov, s katerimi že imajo sklenjene dolgoročne pogodbe.

Poleg za družbo PFW najpomembnejših trgov, kot so slovenski, hrvaški in nizozemski, seveda pa tudi makedonski, načrtujejo z novo blagovno znamko makedonskih rdečih vin še bolj prodreti tudi na prestižne trge, kot so Rusija, Severna in Južna Amerika.

Vladimir Puklavec se z vinarsko panogo ukvarja šele zadnje desetletje, večji del premoženja, ki ga uvršča med najbogatejše Slovence, pa si je ustvaril potem, ko je iz rodnega Ormoža odšel v Nemčijo, kjer deluje na področju gradnje infrastrukture za utekočinjeni naftni plin.

"Ko smo začeli vinarsko dejavnost, so mi prijatelji iz poslovnega sveta razlagali, da za dobičkonosno poslovanje potrebuješ vsaj deset let. Sam sem bil pretirano optimističen in sem verjel, da nam bo uspelo prej, pa se je izkazalo, da so imeli prav," je dejal Puklavec. Letos so, potem ko so doslej v razvoj svojih kleti vložili že skoraj 40 milijonov evrov, prvič prišli do minimalnega dobička, je dodal.