#družba 15.5.2019 14:34

Znana druga skupina občin prejemnic sredstev za brezplačni dostop do spleta

Bruselj, 15. maja - Evropska komisija je objavila rezultate drugega razpisa v okviru pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih, ki je potekal aprila letos. Skupna vrednost razpisa je 51 milijonov evrov, bone v vrednosti 15.000 evrov pa bo prejelo 3400 občin. Med njimi so spet tudi številne slovenske.

Na razpis se je prijavilo več kot 10.000 občin iz vseh sodelujočih držav, in sicer iz članic EU, Islandije in Norveške, so sporočili iz Bruslja.

S prejetimi sredstvi bodo lahko občine vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih oz. v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah.

Denarna podpora v znesku 15.000 evrov na občino je namenjena izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.

Bone bo po uniji prejelo 3400 občin. V Sloveniji so na glavnem seznamu občin prejemnic po abecednem vrstnem redu Apače, Benedikt, Bloke, Bovec, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Cerkno, Divača, Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Grosuplje, Kanal, Kočevje, Kozje, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Postojna, Rače - Fram, Razkrižje, Rogašovci, Selnica ob Dravi, Šentrupert, Škofja Loka, Šmartno ob Paki, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Trzin, Turnišče, Velike Lašče, Videm, Železniki in Žirovnica.

Na rezervnem seznamu so medtem občine Brda, Dornava, Hoče - Slivnica, Hrastnik, Litija, Miren - Kostanjevica, Nazarje, Odranci, Ormož, Podlehnik, Radeče, Šalovci, Šempeter - Vrtojba, Starše in Vipava.

EU bo do konca leta 2020 objavila še dva razpisa v okviru sheme WiFi4EU, na katerih bo na voljo skoraj 9000 bonov. Prvi od obeh razpisov bo objavljen še letos.

Na prvem razpisu lani, vrednem 42 milijonov evrov, je bilo izbranih 2800 občin, od tega 89 slovenskih.

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo imeli vsa evropska mesta in vasi v glavnih prostorih javnega življenja do leta 2020 prosto dostopno spletno povezavo.