Podjetja 15.5.2019 9:46

Daimler podaljšal sodelovanje z Luko Koper

Koper, 15. maja - Luka Koper je bila spet uspešna na mednarodnem razpisu nemškega avtomobilskega velikana Daimler, ki je že tretjič iskal najbolj primerno pristanišče za povečanje izvoza avtomobilov iz Evrope na Daljni vzhod. Daimler je sodelovanje podaljšal na podlagi zadovoljstva s storitvami in dobrih izkušenj pri pretovoru in skladiščenju avtomobilov.

Koper. Luka Koper iz zraka. Foto: Peter Černuta/STA

Koper.
Luka Koper iz zraka.
Foto: Peter Černuta/STA

Sodelovanje med Luko Koper in nemško korporacijo se je začelo leta 2015. Posel pa ni bil pomemben le zaradi pridobitve ugledne avtomobilske znamke in zaradi občutnega povečanja količine pretovorjenih vozil, ampak tudi zaradi uvedbe prve direktne ladijske povezave med Koprom in Azijo za prevoz vozil, ki zdaj deluje že četrto leto, so v sporočilu za javnost spomnili v Luki.

Kot so napovedali, bodo v prihodnje sodelovanje z Nemci nadgradili z dodatnimi storitvami, ki jih bodo izvajali med postankom vozil v pristanišču.

Lani so v Luki Koper sicer pretovorili 754.000 vozil, kar koprsko pristanišče uvršča med največje avtomobilske terminale v Sredozemlju in Evropi. Skladno s poslovno strategijo družbe bodo v Luki v naslednjih letih povečali zmogljivosti za pretovor in skladiščenje avtomobilov ter v to področje vložili okoli 40 milijonov evrov.

Med večjimi naložbami bo garažna hiša s 6000 parkirnimi mesti, za kar so na portalu javnih naročil prav v teh dneh objavili razpis za izbor izvajalca izgradnje garažne hiše. Dodatne zmogljivosti bodo zagotovili še z novim privezom za avtomobilske ladje v tretjem bazenu in industrijskimi tiri na območju tretjega bazena.

Pred dnevi je Luka podpisala tudi pogodbo z izbranim izvajalcem, družbo Adriaing, ki bo gradil privez v tretjem bazenu. Vrednost naložbe je 6,4 milijona evrov. Privez je sestavljen iz posameznih odbojnikov, na katere se nasloni ladja, in betonske dovozne rampe, poglobiti pa bo treba tudi morsko dno.

Z dodatnim privezom bodo skrajšali transportne poti, predvsem do skladišč na desnem bregu Rižane. Z dodatnim priveznim mestom bodo tudi sprostili obstoječe priveze v pristanišču. Dela bodo predvidoma zaključili v prvem trimesečju prihodnjega leta. V drugi fazi bodo na severni strani uredili tudi stalni privez za plovila Slovenske vojske.

V kratkem v Kopru pričakujejo tudi začetek gradbenih del za izgradnjo t. i. šeste skupine tirov v zaledju tretjega bazena. Pogodbo z izvajalcem, družbo Kolektor CPG, v vrednosti 3,19 milijona evrov, so že podpisali. Gre za navezavo na obstoječo luško železniško omrežje in izgradnjo štirih tirov, vsak dolžine najmanj 700 metrov. Novi železniški dostop bo skrajšal transportne poti do nakladalnih točk, povečal produktivnost in varnost ter omogočil prihod daljših vlakovnih kompozicij.

Tako novi privez kot železniški tiri sodijo med naložbe, ki jih v višini 30 odstotkov sofinancira Evropska unija v okviru projekta CarEsmatic, so še spomnili v Luki.