Turizem 14.5.2019 10:16

S projektom Neverjetne gore nastala Gorenjska muzejsko-planinska transverzala

Kranj, 14. maja - Muzeji, ki delujejo na Gorenjskem, so se lotili projekta Neverjetne gore, v okviru katerega pripravljajo vrsto razstav in dogodkov o gorah ter Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo. Prvo razstavo v nizu bodo drevi ob 19. uri odprli v Gorenjskem muzeju, posvečena pa bo 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na Mount Everest.

Kitajska, Tibet.
Mount Everest.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob pomembnem jubileju za slovenski alpinizem so v Slovenskem planinskem muzeju že v ponedeljek pripravili posebno slovesnost in razstavo predmetov alpinistov, ki so se podali na streho sveta. Temu jubileju pa se poklanja tudi Gorenjski muzej, ki v gradu Khislstein v Kranju odpira fotografsko razstavo Everest 1979-2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta.

Gre za prvo v nizu razstav Neverjetne gore, ki jih bodo ob prihajajočem mednarodnem dnevu muzejev odprli po muzejih na Gorenjskem. "Gorenjska že s svojim imenom pove, da so tukaj doma gore in vsak muzej se na svojstven način ukvarja s proučevanjem zgodb, ki se dotikajo višjih nadmorskih višin, ter so del naše skupne preteklosti in kulturne dediščine," pojasnjujejo v Gorenjskem muzeju.

Posebej se z gorami sicer ukvarja Slovenski planinski muzej, ki bo v okviru projekta Neverjetne gore v petek odprl razstavo Planinski raj. Kot je povedala direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, pod okrilje katerega spada muzej v Mojstrani, Irena Lačen Benedičič, bodo na razstavi predstavili in izpostavili planinski raj, kakršen je bil nekoč, in kam drvimo danes - v instant planinski raj.

Loški muzej bo na Loškem gradu v soboto odprl razstavo Lubnik - gora velikanov, Čebelarski muzej v Radovljici bo na svetovni dan čebel, 20. maja odprl razstavo Kranjska sivka je naša kulturna dediščina, Medobčinski muzej Kamnik na gradu Zaprice 22. maja odpira razstavo Na planincah luštno bit', Tržiški muzej pa bo 23. maja odprl razstavo Smuk.

V okviru projekta Neverjetne gore je bila vzpostavljena tudi Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce čez hribe vodi od muzeja do muzeja. "Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju," pojasnjuje snovalka transverzale Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja Kranj.

Izdali so vodnik, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa pohodniki obiščejo tudi muzeje. V muzejih in na hribih bodo v knjižnico odtisnili žig. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, kakor tudi tiste, ki bodo obiskali vseh šest muzejev. V muzeje bodo novo publiko privabile tudi t.i. naloge Geo lova (GeoCaching), ki jih bodo iskalci reševali v muzeju in na hišni gori muzeja.