Podjetja 14.5.2019 10:18

Pipistrelove polnilnice električnih letal prve tovrstne v ZDA

Ljubljana, 14. maja - Služba za upravljanje z infrastrukturo v okrožju kalifornijskega velemesta Los Angeles je na letališču Compton/Woodley postavila po lastnih navedbah prvo komercialno polnilnico za električna letala v državi. Gre za polnilnico Skycharge, ki jo izdeluje Pipistrel. Organizacija je skupno kupila štiri polnilnice in dve električni Pipistrelovi letali.

Ajdovščina.
Letala podjetja Pipistrel.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Losangeleški County Department of Public Works je kupil dve Pipistrelovi letali Alpha Electro in štiri polnilnice za električna letala, so sporočili iz ajdovskega podjetja.

"Počaščeni smo, da se je tako ugledna organizacija odločila ne samo narediti odločilni korak v smeri prehoda na zeleno, okolju prijazno letalstvo, temveč da je zato tudi uporabila Pipistrel. Vsako takšno dejanje, čeprav na videz majhno, je pomemben korak naproti čistejši in tišji prihodnosti okolju prijaznega letalstva," so zapisali v podjetju.

V organizaciji so medtem pojasnili, da so investicijo izvedli v partnerstvu z letalskim muzejem Tomorrow's Aeronautical Museum. Pipistrelova polnilnica bo, kot so pojasnili, podpirala Pipistrelovi letali Alpha Electro v lasti muzeja "in v prihodnosti tudi druga električna letala".

Polnilnica, ki so jo postavili na komercialnem letališču na jugu Los Angelesa, omogoča hkratno polnjenje baterije dveh letal. Prazno baterijo napolni v 45 minutah.

Muzej namerava postaviti še več Pipistrelovih polnilnic po mreži letališč okrožja Los Angeles. Naslednjo bo dobilo letališče San Gabriel Valley Airport v kraju El Monte.

Tomorrow's Aeronautical Museum je neprofitna organizacija, ki podpira skupnost skozi izobraževanje o letalstvu, interaktivnimi programi za šolarje in učenjem letenja. Mladim iz revnejših družin predstavlja letenje ter odpira pot do zaposlitev v letalski industriji in širše, so še zapisali v sporočilu za javnost.