Na Dnevih medgeneracijskega sožitja od okroglih miz do plesa

Ljubljana, 14. maja - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo od danes do četrtka potekali Dnevi medgeneracijskega sožitja. Prireditev, ki je osrednji dogodek zveze društev upokojencev (Zdus), v središče postavlja medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Osrednja strokovna tema bo trg dela in upokojevanje. Častni pokrovitelj dogodka je premier Marjan Šarec.

Zdus, ki s podjetjem Proevent lani ni našel skupnega jezika v programskem in finančnem delu organizacije Festivala za tretje življenjsko obdobje, se je odločil za prvotno podobo festivala in zato tudi za organizacijo nove prireditve. Soorganizatorja prireditve sta ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za okolje in prostor. Program, ki zadeva osrednjo strokovno temo, pa so zasnovali skupaj z Medgeneracijsko koalicijo Slovenije, ki jo poleg Zdusa sestavljajo še predstavniki organizacij mladih, tako Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije.

V okviru osrednje strokovne teme se bo zvrstilo več okroglih miz. Tako bodo že danes govorili o gmotnem položaju upokojencev in o netipičnih in negotovih oblikah dela. V sredo bodo razpravljali o povezovanju izobraževanja in trga dela in o mentorstvu kot medgeneracijskem prenosu znanja. V četrtek pa bodo v središču vseživljenjsko učenje, priprave na upokojitev in aktivno staranje.

Pripravili so tudi gostujoče teme. Tako bo Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije danes pripravila posvet o kmetiji kot trgu za delo mladih in starejših, pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pa v sredo organizira dogodek Kako (so)ustvariti Evropo, kakršno si želimo?.

Na dnevih se bo zvrstilo še več okroglih miz, tako denimo o prihodnjem razvoju slovenske infrastrukture, o rokodelstvu in o ohranjanju podeželja.

Izobraževalni program bo ponudil vsebine z najrazličnejših področij od storitev državne uprave do e-oskrbe, poskrbljeno pa je tudi za kulturno-ustvarjalni program. Vstop je prost.