Podjetja 12.5.2019 9:00

V Mariboru prihodnji teden konferenca o krožnem gospodarstvu

Maribor, 12. maja - Maribor bo v četrtek in petek gostil četrto mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu Circular Change, na kateri bodo letos med drugim v ospredju primeri dobrih praks iz gospodarstva. Osredotočili se bodo tudi na priložnosti, ki se na področju krožnega gospodarstva odpirajo Sloveniji. Vsak dan pričakujejo več kot 300 udeležencev iz 20 držav.

Maribor.
Mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu Circular Change.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Udeleženci dogodka se bodo prvi dan osredotočili na gospodarski vidik in podporne vsebine, pri čemer bodo med drugim razpravljali o vlogi kreativnih vsebin, je za STA povedala ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change ter predsednica Evropske platforme za krožno gospodarstvo Ladeja Godina Košir.

Letos bo poseben poudarek na zgodbah iz gospodarstva. "Jasno je namreč, da krožno gospodarstvo in trajnostni modeli niso nekaj, kar je rezervirano za nevladne organizacije ter kar prihaja le na agende raznih gibanj in iniciativ, temveč to postaja jedro poslovanja," je poudarila.

V središču bodo štiri uspešna podjetja, ki bodo predstavila svoje zgodbe. Prvo je Pivovarna Laško Union, ki ima po besedah Godina Koširjeve "v jedru poslovanja sledenje ciljem trajnostnega razvoja in krožnemu gospodarstvu".

Že drugič se bo predstavila tudi italijanska skupina Aquafil. Kot je pojasnila Godina Koširjeva, so jih znova povabili predvsem zato, da bi predstavili, kako se krožnemu prehodu zavezana podjetja spreminjajo in kako prilagajajo svoje poslovne modele.

Povabili so tudi predstavnike družbe Butan plin in Plastika Skaza. Prva je na področju krožnega gospodarstva med drugim relevantna zaradi vpliva, ki ga imajo goriva na mobilnost, druga pa dela s plastiko, ki je z okoljskega vidika vse bolj sporna.

Med govorci bosta nekdanji dvakratni evropski komisar za okolje Janez Potočnik in direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina. Zbrane bosta nagovorila tudi italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichillo in mariborski župan Saša Arsenovič.

Drugi dan konference se bodo osredotočili na priložnosti, ki se na področju krožnega gospodarstva odpirajo Sloveniji. "Vemo, da leta 2021 prihaja predsedovanje Evropskemu svetu. Slovenija ima pri tem edinstveno priložnost, da se umesti s svojimi sporočili in v trajnostni razvoj usmerjenimi dejavnostmi," je poudarila Godina Koširjeva.

Udeležence bosta med drugim nagovorila premier Marjan Šarec in nizozemski veleposlanik Bart Twaalfhoven, med gosti pa bodo tudi zunanji minister Miro Cerar, predsednik evropskega Ekonomsko-socialnega odbora Luca Jahier, Tadashi Yagi z Univerze Doshisha v Kjotu in Mathy Stanislaus, ki velja za enega vodilnih v Svetovnem gospodarskem forumu za program krožnega gospodarstva.

Na konferenci bodo dali glas tudi mladim, in sicer so nanjo povabili člane gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Gre za globalno podnebno gibanje mladih, katerega podporniki so sredi marca tudi v Ljubljani s protestom opozorili na pomen takojšnjega podnebnega ukrepanja.

"Pomagali so sprožiti zavedanje o tem, da ni več veliko časa in da ni planeta B," je poudarila Godina Koširjeva. Varstvo okolja je po njenih besedah tudi po njihovi zaslugi v zadnjih letih prišlo "v vse pore vsakdanjega življenja".

Vse več je tudi zavedanja, da je ohranjanje konkurenčnosti na srednji in dolgi rok možno samo ob upoštevanju omejitev, ki jih imamo na Zemlji, ter ob spreminjanju gospodarskih modelov. "Ravno vodilna vloga podjetij, ki dokazujejo, da dobro poslovanje temelji tudi na trajnostnih strategijah, je močno sporočilo za Slovenijo," je še dodala.