#družba 8.5.2019 17:50

Študenti znova izdelujejo mostove iz špagetov

Maribor, 8. maja - Mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo je ta teden ponovno gostila tekmovanje v izdelavi najbolj vzdržljivega mostu iz špagetov. Ekipe so morale v treh dneh načrtovati in izgraditi najbolj optimalen most iz špagetov, ki lahko prenese največjo možno obremenitev.

Maribor. Mednarodno tekmovanje tehniških fakultet v izdelovanju mostov iz špagetov. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mednarodno tekmovanje tehniških fakultet v izdelovanju mostov iz špagetov.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Študenti so začeli svoje mostove graditi v ponedeljek, danes pa so na zaključni slovesnosti preverili njihovo vzdržljivost. Obteževali so jih tako dolgo, dokler se niso porušili.

Kot so popoldne sporočili s fakultete, je prvo mesto osvojila ekipa Archstrong s fakultete za arhitekturo v Novem Pazarju v Srbiji, katere most je vzdržal obremenitev 110,9 kilograma.

Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Cukeri z gradbene fakultete v Novem Pazarju, na tretje mesto pa ekipa Mojster Miha z domače fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Tekmovanje ima poleg kategorije nosilnosti še kategorijo dizajn, v kateri zmaga najlepši most po mnenju občinstva in strokovne komisije. Tu je letos slavila ekipa Lekadol z Gimnazije Celje-Center.

Tekmovanje Ali je kaj trden most?, ki je letos potekalo že desetič, prirejata študentski svet in društvo študentov fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA).

"Na tekmovanju študenti ne gradimo samo mostov iz špagetov temveč predvsem mostove novih znanj, poznanstev in prijateljstev," je ob tem izpostavil predsednik Društva študentov FGPA Matic Reberčnik.

Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo 21 ekip s fakultet in srednjih šol iz štirih držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija in Srbija).

Pri gradnji mostov lahko študenti kot material uporabljajo le špagete in lepilo.