Mediji 29.4.2019 10:00

Oblak prodal petinski delež Infonet Medie

Ljubljana, 29. aprila - Ustanovitelj družbe Infonet Media Leo Oblak je 19-odstotni delež v družbi prodal skupini Media24, je potrdil za STA. Omenjeno skupino obvladuje poslovnež Martin Odlazek. Razlog za prodajo delnic je po Oblakovih navedbah investicija v razvoj tehnologije družbe Visual Radio.

Ljubljana. Ustanovitelj družbe Infonet Media Leo Oblak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ustanovitelj družbe Infonet Media Leo Oblak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po poročanju spletnega portala Siol je Oblak sicer prodal večinski delež v družbi, a v več delih, pri čemer naj noben od poslov ne bi dosegal 20 odstotkov delnic. S tem bi se izognili zakonski obveznosti pridobitve soglasja ministrstva za kulturo, razlog za nerazvidnost iz uradnih baz podatkov pa naj bi bil tudi varuh konkurence, ki zaradi možnosti zlorabe ne bi dovolil uradne združitve dveh glavnih igralcev na trgu.

Na enak način je Odlazek v zadnjih letih po navedbah Siola že prevzel Radio Tednik Ptuj in Radio Krka. V slednjem ima uradno zgolj 19-odstotni delež, preostalo pa obvladujejo podjetja, ki so v preteklosti sodelovala z Odlazkom.

Pomembne lastniške deleže v družbah Radio Krka, Radio Tednik Ptuj in RGL, ki so del Odlazkovega portfelja, ima dolenjski poslovnež Ivan Kralj, ki je po navedbah Siola zagotovil ključni del finančnih sredstev za Odlazkove prevzeme medijskih družb.

Za nakup Infonetove mreže, katere del so Radio 1, Radio Antena in nekatere manjše lokalne radijske postaje, naj bi se po navedbah Siola zanimal tudi lastnik Radia Center in prvi mož oglaševalske družbe Europlakat Marko Kolbl. Toda Oblak se je raje odločil za prodajo Odlazku, ki ima v svojem portfelju že Radio Aktual, Radio Veseljak, Radio Salomon, Radio Krka in Radio Tednik Ptuj. Oblak bo sicer ostal v Infonetu kot svetovalec.

Kot je za STA pojasnil Oblak, je razlog za prodajo 19 odstotkov delnic investicija v razvoj tehnologije družbe Visual Radio. "Gre za izredno zahteven projekt in zato potrebujemo dodatna sredstva za zagon," je dodal. Po neuradnih informacijah Siola pa naj bi bil Oblak v prodajo Infoneta prisiljen zaradi finančnih težav.

Po navedbah portala, ki se sklicuje na več med seboj nepovezanih virov, na prevzem nakazuje tudi dejstvo, da je svetovalec uprave Infonet Medie postal Andrej Žorž, donedavni pomočnik direktorja Odlazkove družbe Media24. V začetku meseca je Žorž postal tudi član nadzornega sveta.

Glede imenovanja Žorža je Oblak za STA pojasnil, da ga je spoznal leta 2008, ko so razvijali projekt Radio Antena Zagreb. "Pozneje je delal na različnih medijskih projektih in sva bila stalno v stiku. K sodelovanju sem ga povabil, ker sem potreboval pomoč pri razvoju projekta Visual Radio. Ker ima zelo široke medijske izkušnje, menim, da bo lahko nudil ustrezno strokovno pomoč, ki jo družba Infonet Media potrebuje zaradi projekta Visual Radio," je še zapisal.

Izraz visual radio sicer predstavlja razvoj interaktivnih radijskih vsebin, ki med drugim vključujejo tudi spremljanje ustvarjalcev programa prek videoposnetkov.