18.4.2019 9:42

Študenti strojništva zmagali na tekmovanju izgradnje brezpilotnih letal

Ljubljana, 18. aprila - Ekipa študentov ljubljanske fakultete za strojništvo je zmagala na ameriškem tekmovanju Design/Build/Fly (DBF), namenjenemu načrtovanju in izgradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal ter tekmovanju v letenju. Kot so sporočili s fakultete, so z letalom, ki dosega hitrosti prek 100 kilometrov na uro, "premagali vso svetovno univerzitetno elito".

ZDA, Tucson. Ekipa študentov z ljubljanske fakultete za strojništvo, ki je zmagala na tekmovanju v izgradnji brezpilotnih letal DBF. Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

ZDA, Tucson.
Ekipa študentov z ljubljanske fakultete za strojništvo, ki je zmagala na tekmovanju v izgradnji brezpilotnih letal DBF.
Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

ZDA, Tucson. Zmagovalno brezpilotno letalo, ki ga je zgradila ekipa študentov z ljubljanske fakultete za strojništvo. Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

ZDA, Tucson.
Zmagovalno brezpilotno letalo, ki ga je zgradila ekipa študentov z ljubljanske fakultete za strojništvo.
Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

Ekipa 17 študentov pod mentorstvom docenta Viktorja Šajna je zmagala med 100 sodelujočimi univerzami in premagala priznane univerze, kot so MIT, Stanford University in Virginia tech.

Študentje so se na tekmovanje, ki je obsegalo izdelavo modela letala z radarjem in avtomatskimi zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi "bombe" in je hkrati izjemno hitro, pripravljali več kot pol leta.

"Letalo smo gradili več kot pol leta in vanj vložili preko 2000 ur dela. Uspelo nam je zgraditi izjemno hitro, lahko, kompozitno letalo, ki dosega hitrosti preko 100 km/h in je zmožno leteti več kot 10 min na tekmovalni hitrosti," je pojasnil vodja ekipe Timotej Hofbauer.

Na fakulteti so zapisali še, da je bila ekipa letos postavljena pred največji izziv doslej, saj so gradili letalo, ki je od prejšnjih precej večje. "Kljub vsem izzivom so v šestih mesecih uspeli dokončati dva prototipa in končno letalo brez večjih težav, na tekmovanju pa so znanje in dobro pripravljenost le še potrdili," so dodali.

Njihov rezultat je pozdravil tudi dekan fakultete Mitjan Kalin, ki je dejal, da uspejo študenti "na tak način pokazati, da so kljub verjetno slabšim materialnim pogojem, kot jih imajo na večjih univerzah, sposobni poseči v sam vrh".

Študentsko tekmovanje DBF, ki ga vsako leto razpiše Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA), je letos potekalo od 11. do 14. aprila 2019 v Tucsonu v Arizoni.