Podjetja Startupi 16.4.2019 18:49

Pošta v sodelovanju z IJS predala prostore visokotehnološkim startupom

Ljubljana, 16. aprila - Pošta Slovenije je v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan (IJS) del praznih prostorov v Ljubljani predala štirim visokotehnološkim startupom. Po besedah generalnega direktorja Pošte Borisa Novaka podjetja druži inovativnost ter tudi "raziskovanje in uporaba umetne inteligence", ki je tudi del digitalne preobrazbe Pošte Slovenije.

Ljubljana. Znamke, Pošta Slovenije, poštni nabiralnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Znamke, Pošta Slovenije, poštni nabiralnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Od danes bodo svoje zgodbe v prostorih Pošte Slovenije za simbolično najemnino pisala podjetja Event Registy, Qlector, Solvesall in Quintelligence.

"Tudi Pošta Slovenije, verjeli ali ne, je na poti preobrazbe. (...) Tudi mi nadaljujemo digitalno preobrazbo, hkrati pa nadgrajujemo naše klasične storitve in razvijamo nove - takšne, ki sledijo globalnim trendom," je ob predaji prostorov podjetjem dejal Novak.

Na Pošti, ki umetno inteligenco vključuje v logistične procese, se po njegovih besedah zavedajo, da bo umetna inteligenca postala del vsakdana, in prav zato sodelujejo z javnimi raziskovalnimi organizacijami in gradijo na področju odprtih inovacij.

Tako je Pošta poleg svoje osnovne dejavnosti tudi IT podjetje, ki je z vzpostavitvijo raziskovalne skupine pri Agenciji za raziskovalno dejavnost RS tudi uradno postala raziskovalna organizacija, je še poudaril Novak.

Raziskovalna skupina Pošte Slovenije z dvema projektoma, enim na področju e-izobraževanja in enim na področju logistike sodeluje tudi v evropskem programu Obzorje 2020.

S projektom sodelovanja s Pošto Slovenije, "kjer je bilo veliko vzponov in padcev in smo se veliko naučili", pa so po besedah Mitje Jermola na IJS ugotovili, da "res obstajajo modeli sodelovanja med znanostjo in industrijo".

"To, kar vidite danes, je model, ki se je izkazal za uspešnega. Verjamemo, da se da postaviti odprt ekosistem, kjer lahko različni partnerji ustvarjajo rešitve za svetovni trg," je še dejal.

Predajo prostorov in sodelovanje med Pošto Slovenije in IJS je pozdravil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki meni, da gre za "dobro povezovanje znanosti in podjetij, ki so že dolgo nazaj prepoznala, da ne morejo vztrajati v svojih tradicionalnih oblikah in načinih poslovanja".

Država poskuša po njegovih besedah pri tem pomagati z razvojnimi partnerstvi in drugimi oblikami pomoči, "da bi na čim bolj inovativen način pripeljala skupaj raziskave in razvoj ter podjetja, je še dejal minister.

Direktor IJS Jadran Lenarčič pa je poudaril, da povezovanje javnega in zasebnega sektorja ni enostavno, ter današnjo predajo prostorov označil za veliko priložnost, "ki je prosim ne zapraviti".