Mediji 15.4.2019 13:41

Prepišno uredništvo v znamenju 30-letnice izdajanja revije Literatura

Ljubljana, 15. aprila - LUD Literatura je z dopoldansko predstavitvijo novih izdaj, ki jih podpisujejo Urban Vovk, Alenka Koron, Miklavž Komelj in Primož Čučnik, začela festival bralne kulture in teden odprtih vrat Prepišno uredništvo. Do četrtka bo potekalo več literarnih dogodkov, katerih vrhunec bo četrtkov pogovor ob 30-letnici izdajanja revije Literatura.

Revija Literatura je osrednji slovenski mesečnik za književnost. Kot samostojna revija izhaja od leta 1989, ko se je odcepila od revije Problemi, je na današnji novinarski konferenci spomnil njen dolgoletni odgovorni urednik Primož Čučnik. Doslej je v 31 letnikih Literature izšlo 333 številk, letošnji letnik pa s posebnimi prispevki zaznamuje 30-letnico revije. Slednjo bodo v sklopu festivala proslavili s četrtkovim pogovorom, na katerem bodo sodelovali Čučnik, Vovk, Andrej Blatnik, Uroš Zupan in Gregor Podlogar.

Kot je dejal Čučnik, želijo ob obletnici posebej opozoriti na pomanjkanje esejizma in refleksije o aktualni literarni produkciji in o sodobni literaturi nasploh. Zato so pri društvu nedavno razpisali natečaj za esej o novi slovenski literaturi. Namen natečaja je tudi oblikovanje nabora refleksivnih del, ki bi lahko dobila mesto v novi rubriki revije.

Letošnje Prepišno uredništvo je zadnje, ki bo potekalo na Erjavčevi, saj bo z jesenjo društvo primorano poiskati nove prostore. Dopoldne je festivalsko dogajanje uvedla predstavitev štirih knjig. V zbirki Prišleki sta v prenovljeni izdaji s trdnimi platnicami izšli Čučnikova nova pesniška zbirka Piš čez sen in zbirka kratkih zgodb Miklavža Komelja Larvae, trdne platnice pa ima od zadnjega ponatisa tudi z nagrado Prešernovega sklada ovenčana pesniška zbirka Jureta Jakoba Lakota.

Čučnik je dejal, da njegovo novo zbirko Piš čez sen zaznamuje "svobodna asociativna poezija". Pesmi je namreč pisal kot improvizacije iz napisanega prvega verza, pri pisanju pa je popolnoma opustil rabo ločil, s čimer pesmi tečejo svobodneje. Prvotni naslov zbirke je bil Pesmi o osebi, to pa zato, ker je želel v njej pokazati, kar je mogoče prebrati tudi iz navedka dnevnika Emily Dickinson, da "kadar govori o sebi kot zastopnici pesmi, pravzaprav govori o umišljeni osebi". Tako pa piše tudi sam.

Larvae bi lahko bil Komeljev prozni prvenec, a kot je pojasnil avtor, temu ni ravno tako, saj je leta 2012 pri založbi društva ZAK samostojno izšla njegova krajša zgodba Sovjetska knjiga. Larvae je zbirka treh zgodb, poimenovanih Laura de Sade, Speča deklica in Več kakor smrt, ki se dogajajo v različnih časih in so napisane različno. Skupaj po avtorjevih besedah tvorijo celoto, saj se vsi trije deli na koncu povežejo med seboj. Komelj je delo označil za enigmatično: "To je knjiga, ki se ukvarja z mnogimi fantazmami zgodovine od novega veka preko zahodne renesanse do travmatičnih in zanosnih poglavij 20. stoletja, predstavi pa jih z zelo drugačne perspektive, kar se nekoliko povezuje s Sovjetsko knjigo."

V zbirki Novi pristopi sta izšli še deli Kdo drug in kje drugje Urbana Vovka ter Razgledi na tuje Alenke Koron. Vovk je v delo zbral med letoma 2008 in 2018 nastale predstavitve del oziroma opusov različnih avtorjev, med njimi Aleša Debeljaka in Emila Filipčiča, kritične refleksije aktualnega stanja v literaturi in književnosti ter mikroštudiji, posvečeni romanoma Stoner Johna Williamsa in Zadnja beseda Hanifa Kureishija. Alenka Koron pa je v Razgledih na tuje zbrala devet besedil o pomembnih delih oziroma avtorjih moderne svetovne književnosti 20. in 21. stoletja, ki hkrati ponujajo razmislek o stanju slovenske prozne ustvarjalnosti.

V sklopu Prepišnega uredništva bodo vse do četrtka potekali številni literarno obarvani dogodki, tudi v družbi avtorjev novo izdanih del založbe LUD Literatura, Komelj bo denimo performativno ustvaril stensko poslikavo Larvalni subjekt vizualizira Larvae, Čučnik pa bo s Tomažem Gromom izvedel improvizacijo Piš čez Grom.