V Cankarjevem domu začetek festivala dijaške ustvarjalnosti

Ljubljana, 15. aprila - V Cankarjevem domu se bo popoldne z odprtjem razstave likovnih, fotografskih, stripovskih in video del v veliki sprejemni dvorani začel festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije. Že dopoldne bo v Štihovi dvorani na ogled predstava mi, evropski mrliči v izvedbi lanskih nagrajencev - Starejše gledališke skupine, BILKA Bilčovs.

Festival, ki bo predstavil ustvarjanje srednješolcev iz vse Slovenije, bo potekal do 25. aprila. Transgeneracije letos poleg razstave ponujajo program 15 plesnih in gledaliških predstav, ki sodelujejo v tekmovalnem delu festivala, ter tri predstave v spremljevalnem programu.

Predstave bodo uprizorili mladi iz KD Qulenium, Teatra Pozitiv, Gimnazije Vič, Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, II. gimnazije Maribor, Gledališke šole Prve gimnazije Maribor in Gimnazije Celje-Center. Na ogled bo tudi 13 plesnih miniaturk v izvedbi mladih plesalcev iz različnih srednjih šol in studiev.

Organizatorji festivala so letos prejeli skoraj 300 prijav, kar je še enkrat toliko kot lani. Kot vsako leto so tudi letos prejeli predvsem številna likovna dela, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Razstavljena bodo dela dijakov iz Dijaškega doma Bežigrad, Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, Gimnazij Bežigrad, Ledina in Šentvid, Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana ter z ljubljanske škofijske gimnazije. Predstavljenih bo tudi sedem izbranih videodel.

Prispela dela so izbirali selektorji Matej Bogataj, Jakob Ribič in Katja Markič (gledališke predstave), Meta Lavrič in Ana Štefanec (plesne predstave), Arjan Pregl (likovna dela in strip), Borut Krajnc (fotografska dela) ter Tina Poglajen (videodela).

Podelitev priznaj bo potekala skoraj dva tedna po festivalskem dogajanju, in sicer 7. maja. Najprej bo na sporedu voden ogled razstave 13. Bienala slovenske ilustracije, po ogledu pa bodo selektorji razglasili nagrajence festivala.